RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Грошей у людей не залишиться: якими будуть тарифи на газ після війни

Україна не буде піднімати ціни на тарифи житлово-комунальних послуг, зокрема й на газ, під час війни та на весь наступний опалювальний сезон після її закінчення.

Так вважає економіст Данило Монін, пише "Сьогодні".

За його словами, українці не матимуть можливості оплачувати рахунки за вищими тарифами, а можливо й навіть за нинішніми цінами.

"Просідання економіки буде у всіх регіонах, доходи населення знизяться. Тому потрібно розробити механізм компенсації різниці між тарифами для населення та вартістю газу, який буде у постачальників", – пояснив Монін.

Україна мала домовленість з Міжнародним валютним фондом про реформи в газовій галузі. Фонд прагнув скасування державного регулювання тарифів для населення та переходу до ринкового ціноутворення.

Однак, зараз від України вимагати нічого не будуть, влада просто не піде на це.

"Думаю, "Нафтогаз" продаватиме бюджетним споживачам газ у середньому по 600 доларів за тисячу кубометрів. А для населення залишать вартість газу на рівні 8 тис. грн за тисячу кубометрів. Виходячи з такої вартості газу, буде розраховуватись і вартість тепла", - розповів економіст.

На його думку, у 2022 році буде значне скорочення споживання природного газу, оскільки багато підприємств та будинків зруйновано внаслідок повномашстаного вторгнення Росії.

Цьогорічний опалювальний сезон можна буде пройти із запасами газу близько 17 млрд кубометрів, 14 з яких становитиме газ внутрішнього видобутку. Тобто Україні треба буде докупити лише 3 млрд кубометрів імпортного газу, з чим їй допоможуть партнери.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українців просять платити за комунальні послуги за можливості.

Водночас мешканцям великого українського міста спишуть усі борги за комуналку під час війни.