RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Україна відмовила у візиті гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС: озвучено причину

Україна спростувала факт запрошення гендиректора Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаелю Маріано Ґроссі відвідати окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію та відмовляла від такого візиту до її звільнення.

Про це заявили у Національній атомній енергогенеруючій компанії "Енергоатом".

У НАЕК зауважили, що Гроссі сказав неправду, що нібито отримав таке запрошення. В "Енергоатомі" назвали це черговою спробою, попри все, потрапити на станцію для легітимізації перебування окупантів та схвалення усіх їхніх дій.

"Українська сторона не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС і раніше відмовляла йому в такому візиті, наголосивши, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли нашій країні повернуть контроль над нею", - наголосили в компанії.

Також там прокоментували "втрату зв’язку" Запорізької АЕС із МАГАТЕ. Це викликано діями військових РФ, котрі в Енергодарі заблокували стільниковий зв'язок "Vodafone Україна", з яким у МАГАТЕ договір на передачу даних.

У компанії додали, всі відомості накопичуються на сервері і будуть передані, коли запрацює "Vodafone".

Також там припустили, що саме Росія попередньо домовившись із МАГАТЕ, зробила все, щоб агентство "втратило такий контроль“, і гендиректор МАГАТЕ отримав законний привід прибути на окуповану АЕС.

Нагадаємо, що Україна має намір повністю відключити Запорізьку атомну електростанцію на окупованій російськими військами території. Такий варіант розглядають у разі загрози втрати контролю за ЗАЕС.