RU  UA

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Енергетика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

“Один з найскладніших періодів": в Міненерго пояснили, коли ситуація зі світлом поліпшиться

В Міністерстві енергетики пояснили, що ситуація зі світлом в країні поліпшиться одразу після завершення технічного обслуговування та ремонтних кампаній енергетичних потужностей.

Про це в етері національного телемарафону розповіла заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

Вона вказала: на ситуацію зі світлом вплинула нещодавня атака росіян зокрема на об'єкти енергетичної інфраструктури:

"В ніч з п'ятниці на суботу знову були масовані обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури, були атаковані об'єкти системи передач, це своєю чергою вплинуло на загальну ситуацію. На жаль, сьогодні у нас зберігається дефіцит".

За словами Гринчук, наразі триває технічне обслуговування всіх доступних енергетичних та генеруючих потужностей, щоб підготувати енергосистему країни до зими:

"Зараз нам всім дуже боляче терпіти відключення, але ми всі повинні розуміти, що взимку це буде набагато гірше. Тому ми намагаємося зараз зробити все можливе, щоб всі наші доступні потужності, і ті, які ми відновлюємо після пошкоджень, щоб вони всі безперебійно працювали протягом осінньо-зимового періоду".

Разом з цим вона наголосила, що ситуація зі світло стане кращою тоді, коли всі ці технічні обслуговування та ремонти завершаться: "... ми робимо все, щоб в наступні місяці у нас було набагато більше електроенергії".

"Звичайно в першу чергу на атомних блоках, тому що атомна генерація забезпечує більш ніж половину покриття наших потреб. Після суботніх атак продовжуємо відновлення, тому дійсно дефіцит через жарку погоду трішечки збільшився в ці дні. Однак, думаю, що скоро ситуація покращиться, якщо не буде додаткових обстрілів", - коментує вона.

На думку заступниці міністра енергетики, наразі спостерігається один з найскладніших періодів з огляду на повторні пошкодження, які завдає росія, та досить малу кількість часу на відновлення. Вона вважає, що росіяни дуже добре знають, як завдати максимальної школи українській енергетиці:

"Ми дуже сподіваємося, що нам вдасться захистити ті існуючі потужності, і те, що ми відновлюємо. Росіяни дуже добре знають, які саме об'єкти треба атакувати, щоб це завдало максимальної шкоди енергетичній системі".

Читай також у "Апостроф", як на прикордонні Сумщини енергетики відновлюють електромережі.