RU  UA

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Енергетика

Новини

19 вересня

18 вересня

17 вересня

16 вересня

Всі новини

З середини серпня ситуація зі світлом поліпшиться, проте за певних умов - експерт

Енергетична ситуація в країні може поліпшитись з середини серпня, проте за декількох умов.

На цьому наголосив директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко в етері "Київ24".

Він нагадав про нещодавню проблему на енергооб’єкті, зауваживши, що це також значно вплинуло на ситуацію зі світлом в країні:

"Вчора (16 липня – "Апостроф") вночі відбулася аварійна ситуація на одному з великих блоків електростанції. Тому ситуація ще більше погіршилась. Багато чого буде залежати від того, наскільки швидко вдасться відновити роботу цього великого блоку".

Він прогнозує наступні терміни щодо відновлення блоку: "Я думаю, що є шанси, що його зможуть відновити чи до наступних вихідних, чи на самих вихідних".

Щодо прогнозів для зменшення тривалості відключень світла, Омельченко вважає, що цього можна очікувати з середини до кінця серпня:

"З наступного тижня зменшиться спекотна погода, стане трошки прохолодніше. Можливо також деякі блоки будуть відремонтовані і введені в експлуатацію. Тому до кінця серпня очікується незначне, проте зниження тривалості графіків відключень. Але вони все одно будуть достатньо жорсткими. Тільки з середини серпня я прогнозую, що може бути відчутне зниження тривалості графіків відключень".

На період вересня-жовтня експерт прогнозує мінімальні відключення та навіть цілковиту відсутність цих обмежень: "Особливо в вересні-жовтні ці відключення будуть мінімальні, або їх не буде зовсім".

Для реалізації цих варіантів важливими називає наступні умови:

"... якщо не буде нових російських ударів по нашій енергетичній інфраструктурі. Тому що основні атомні блоки будуть виводитись в експлуатацію з ремонту. Крім того, будуть відновлюватись блоки тепло- та гідрогенерації. Кліматична ситуація поліпшиться, не буде така спека, відповідно не будуть вмикати кондиціонери в тих обсягах, як зараз".


Нагадаємо, вночі на вівторок, 16 липня, стався вихід з ладу обладнання на одному з енергооб'єктів, внаслідок чого дефіцит електроенергії в системі збільшився.