RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Ситуація з лотерейним бізнесом сьогодні гірше, ніж в 90-х, і винна в цьому влада - президент "М.С.Л."

У масовому розповсюдженні в Україні нелегального грального бізнесу слід звинувачувати в першу чергу не підприємців, які його організовують, а органи державної влади, які їм це дозволили.

Таку думку в інтерв'ю телеканалу "Еспресо.TV" висловив президент оператора державних лотерей "М.С.Л." Георгій Ложенко.

"Якщо люди організовують якісь ігри, нехай навіть в тіні, це означає, що їм дали можливість нелегально працювати. Зроблено це було шляхом знищення лотерейного ринку, який існував і розвивався протягом 2000-х років. Тоді була подолана основна проблема - недовіра людей до лотереї, як такої. Але, на жаль, в 2014 році владою було прийнято рішення це все зламати. Було зроблено ряд помилкових, а можливо і свідомих кроків, що і призвело до цієї ситуації, якої в Україні не було навіть на початку 90 -х ", - зазначив Ложенко.

На думку президента "М.С.Л.", все говорить про те, що кроки, які призвели до знищення ринку лотерей (зокрема - зміна оподаткування виграшів, неприйняття ліцензійних умов для лотерейних операторів і інші), робились владою в чиїхось визначених інтересах.

"До сьогоднішньої ситуації привів цілий комплекс рішень. І робилося це не заради знищення ринку, а заради його переділу. Комусь при владі захотілося ринок переділити", - підкреслив Ложенка.

Нагадаємо, в 2014 році на рівні законодавства були розроблені, а в наступному році прийняті, нові правила оподаткування лотерей, в результаті яких податком стали обкладатися навіть дрібні виграші. Як наслідок гравець, який витратив, наприклад, 5 грн на квиток, і виграв 5 гривень, на руки отримує лише 4,56 грн. Крім того, в 2014 році Міністерство фінансів відповідно до закону повинно було розробити, а Кабмін затвердити, нові ліцензійні умови для лотерейного ринку. Однак навіть сьогодні, восени 2018 року, ці умови до сих пір не прийняті. Також в 2014 році з закону "Про державний бюджет" несподівано зникли норми про перерахування прибутку від лотерей на соціальні потреби. Все це призвело до того, що по всій Україні замість пунктів розповсюдження легальних лотерей стали з'являтися незаконні гральні заклади.