RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Українцям внесли нові рядки в платіжки на комуналку: чи законно це

Кияни почали отримувати комунальні квитанції з додатковими графами. В одній з них вказана "інфляційна складова".

Про це повідомив портал "ТСН". У матеріалі видання підкреслюють, що, на думку експертів, подібні нарахування відповідають законодавству, проте їх оплата не є обов'язковою.

Так, в квитанціях київських споживачів комунальних послуг з'явилися дві нові графи - "Інфляційна складова заборгованості" і "3% річних".

Заступник голови КМДА Петро Пантелєєв пов'язує появу цих граф в платіжках зі стрімко зростаючим обсягом заборгованості.

При цьому глава підприємства "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатин заявив, що інфляційна складова в платіжці вказана не суперечить чинному законодавству, а "3% річних" повністю відповідають статті 625 Цивільного кодексу України.

"Тому нарахування здійснені законно", - додав Лопатин.

Разом з тим, за заявою голови Союзу споживачів комунальних послуг Олега Попенко, ці нарахування пов'язані з вимогою "Нафтогазу" про передоплату.

За його словами, в цьому році "Нафтогаз" виставив тепловикам нові ціни. У минулому році, в опалювальний період, ціна послуг виходила з ціни газу в 2017-2918 роках. Це приблизно 4,5-5 грн / куб з урахуванням розподілу.

Сьогодні ж газ пропонується за ціною 7,42 грн-куб без урахування вартості розподілу, яка дорівнює приблизно 2,14 грн / куб. При цьому така ціна, за словами Попенко, пропонується тільки за умови 50-процентної передоплати і повного розрахунку до 20 числа наступного місяця. В іншому ж випадку газ продаватимуть за ще вищими цінами - 11,42 грн / куб без розподілу і 13,5 грн / куб з урахуванням розподілу.

По всій видимості, в "Кіевтеплоенерго" не знайшли ніякої альтернативи, окрім як зібрати кошти, яких бракує з людей і оплатити ними передоплату "Нафтогазу".

Однак оплачувати такі рахунки простим споживачам не обов'язково.

"Я б їх не платив. Я б платив тільки за те, що визначено законом - розмір щомісячного платежу", - пояснює виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

Раніше ми також повідомляли, що українців штрафують за борги по комуналці: який розмір штрафу і чи потрібно платити.