RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Податки на пальне хочуть повернути: скільки коштуватиме бензин, ДП та автогаз

В Україні можуть поновити скасоване у березні оподаткування пального з метою запобігання зростання цін. Однак після цього частина пального все одно здорожчає.

Свій прогноз щодо цін зробив експерт, директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, пише Zn.ua.

На початку війни акцизні збори на моторні палива були скасовані, а податок на додану вартість знижено з 20 до 7%. Тоді чиновники пояснювали, що це дозволило зменшити ціни на АЗС на 10 гривень на кожному літрі.

Зараз же хочуть збалансувати акцизи на бензин, дизельне паливо та автогаз, щоб збалансувати інтереси держави та споживачів, зазначив експерт.

За його даними, наразі рівень акцизу на бензин учетверо перевищує податок на автогаз і вдвічі - на ДП. Підняття акцизів на один рівень на скраплений газ та бензин жодним чином не загрожуватиме позиціям першого.

За підрахунками експерта, якщо орієнтуватися на збереження чинної роздрібної вартості бензину та ДП, його забезпечить уніфікований акциз за ставкою 100€ за 1 тисячу літрів (відповідно 85€ на автогаз). Підвищиться тільки вартість скрапленого газу до 33,7 гривні за літр (наразі 27,5 гривні).

У разі уніфікації ставки на бензин та дизпалива у розмірі 200 євро (170€ на газ), бензин здорожчає до 55 гривень за літр (зараз - 51 гривня), а на ДП з нинішніх 55 гривень до 58-ми.

Експерт додав, що хоч автогаз і здорожчає, та збереже попереднє ефективне співвідношення із бензином.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні серйозно подешевшав автомобільний газ.