RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чи потрібно двічі сплачувати податки українцям, які виїхали за кордон: адвокат пояснила нюанси

Українські біженці в країнах ЄС можуть отримати статус податкових резидентів з обов'язковою сплатою подвійних податків, тобто платити й в український бюджет із доходу, і в бюджет держави, де вони перебувають.

Про це розповіла адвокатка, медіаторка, волонтерка ініціативи "ЮрШтаб" і юристка Анна Тарасова.

Людина може набути податкового резиденства без громадянства цієї країни. Податкове резидентство - статус, за яким обов'язково потрібно сплачувати податки з усіх доходів саме в країні перебування; він необхідний у разі перебування в певній країні протягом тривалого періоду (для ЄС це 6 місяців або понад 183 дні).

Читайте також: Україна просить ЄС звільнити біженців від сплати податків: що відомо про ініціативу

"Після отримання статусу податкового резидента, українці за кордоном повинні сплачувати податки до місцевих бюджетів, навіть якщо такі податки вже сплачені в Україні. Це окремий ризик також і для українського бізнесу, який перевіз за кордон весь колектив або його частину. Адже діяльність такого підприємства може сприйматися як створення постійного представництва, отже компанія повинна буде сплачувати додаткові податки тій країні, куди відбулась релокація", - пояснила фахівчиня.

Варто зауважити, що в ЄС активно діють штрафи й кримінальна відповідальність за ухилення від сплати податків, тому з цим варто бути обережними. У багатьох країнах ЄС податковий період становить рік. Таким чином, про потребу в сплаті податків іншій державі людина може дізнатися за рік, коли місцевий податковий орган виставить їй претензію щодо погашення податкового боргу.

"Для розв’язання проблеми подвійного оподаткування Україна 19 серпня 2022 року приєдналась до багатосторонньої угоди про автоматичний обмін податковою інформацією (CRS). У майбутньому українська податкова в автоматичному режимі надсилатиме всю інформацію про українців, які є податковими резидентами інших країн. Але щоб CRS запрацювала в штатному режимі, уряду та Верховній Раді необхідно завершити імплементацію низки документів у цій сфері, на що потрібен звісно деякий час. Поки CRS в Україні не запрацювала, обмін податковою інформацією може відбуватися на основі багатосторонніх і двосторонніх договорів. Проте надання будь-якої інформації відбувається не автоматично, а за запитами", - додала Тарасова.

Тим часом Литва ухвалила рішення про часткове відтермінування оподаткування для українців до кінця повномасштабної війни, а Ірландія до кінця 2022 року. До того ж Мінфін у серпні минулого року погодило процедуру отримання онлайн-довідок про статус податкового резидента України для приватних підприємців, що перебувають за кордоном.

Водночас існує рішення, як не потрапити під подвійне оподаткування. Для цього українцям закордоном треба зрозуміти всі свої джерела прибутку й зібрати якнайбільше доказів наявності центру економічних інтересів в Україні, наприклад:

  • довідки про наявність актуальних рахунків в українських банках;
  • нерухоме майно;
  • докази про наявність зареєстрованого в Україні ФОП;
  • квитанції про сплату комунальних платежів;
  • довідки про відвідування дитиною особи навчальних закладів в Україні тощо.

Також слід прочитати конвенції про подвійне оподаткування, де чітко написано, які податки й де саме людина повинна платити.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як українським біженцям змінять статус у Канаді.