RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Транспорт та зв'язок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Україні різко зростуть ціни на таксі: які будуть тарифи і чому

В Україні продовжують зростати ціни на таксі. Незважаючи на те, що вони значно збільшилися ще навесні, незабаром поїздки можуть стати ще дорожчими.

Про це повідомляє "Сегодня".

За останні пів року ціни на таксі зросли майже на 30%, однак це ще не межа - з настанням осінніх холодів вони можуть підвищитися ще на 10-20%. Про це говорить Андрій Антонюк, голова правління Української таксомоторної асоціації.

За його словами, ціни змінилися після локдауну в квітні, коли в громадський транспорт столиці пускали тільки за спецперепустками. У той час вартість зросла на 10-15%. Ще 15-25% додалося за літо-першу половину вересня.

У великих містах популярністю володіють великі служби таксі Uber, Bolt і Uklon, які і встановлюють ціни на ринку. Залежать вони в основному від часу дня.

"У них гнучке ціноутворення: не в годину-пік ціна низька, але в високу годину-пік ціна може бути вдвічі або втичі більшою, це їх бізнес-модель роботи", - пояснив Антонюк.

Основними причинами подорожчання експерт називає брак автомобілів і водіїв. Він також додає, що за час карантину багато автопарків припинили роботу через банкрутство. Водії ж обирають інші сфери діяльності або й зовсім їдуть на заробітки.

Вплив на ціноутворення мають і паливо з технічним обслуговуванням, які теж дорожчають.

Глава профспілки таксистів України Василь Попик вважає, що нинішні ціни на таксі часто є економічно невигідними для водіїв.

"Більше 50% в тарифі на проїзд - це паливо. Київські таксисти порахували три місяці тому, що "нульовий" тариф на перевезення становить 6 грн/кілометр, а на той час був тариф 4-4,5 грн/кілометр, тобто таксисти працювали собі в збиток, "проїдаючи" свої машини", - розповів він.

"Апостроф" також писав про мережу літаючих таксі, яка може з'явитися в найближчому майбутньому.