RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Подарунок" на новий рік: у Києві різко підвищать ціни на проїзд

У Києві вже незабаром суттєво подорожчає проїзд у громадському транспорті.

Про це повідомила у Telegram прес-служба КМДА.

"Столиця змушена підвищити вартість проїзду у комунальному громадському транспорті, щоб забезпечити його стабільну роботу та безпеку перевезення пасажирів", - повідомили у КМДА.

В якому транспорті та наскільки

Так, вартість одного проїзду у комунальному транспорті (метро, трамвай, тролейбус, автобус) сягатиме 20 гривень. Для тих, хто є власником картки киянина, ціна одного проїзду збільшиться до 12 гривень. При цьому варто зважити, що зараз вартість одного проїзду становить 8 гривень.

Також у КМДА зазначають, що якщо ви використовуєте картку киянина і у вас відсутні ті чи інші пільги, вартість кожної поїздки для вас, незалежно від кількості, становитиме 12 гривень.

Щодо пасажирів, які купують поїздки шляхом поповнення електронного квитка, то для них вартість одного проїзду становитиме від 15 (при купівлі 50 поїздок) до 20 (при купівлі 1 – 9 поїздок) гривень.

Як можна заощадити

  • Придбати за допомогою електронного квитка певну кількість поїздок, як вказувалося вище
  • Також залишається можливість придбання місячних проїзних квитків зі знижками. У такому разі один проїзд, залежно від типу проїзного, коштуватиме 14,2 гривні.
  • Крім цього, в обороті залишаться проїзні квитки, які активуються на 24, 48 або 72 години. Але це буде вигідно не всім.

Також у КМДА зазначають, що у місті зберігаються всі пільги для соціально незахищених категорій населення.

Зараз у всіх киян все ще є можливість придбати наперед поїздки за ціною 6,50 гривні. Таким чином, деякий час ви користуватиметеся транспортом за старими цінами.

Чому вартість проїзду зросла так суттєво

За словами першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника, таке суттєве підвищення тарифів пов'язане з підвищенням вартості всіх його складових, які й формують кінцеві ціни для споживачів. Востаннє тарифи на проїзд у міському громадському транспорті підвищувалися у 2018 році. З того часу, стверджує Поворозник, "суттєво змінилися фактори, на які міська адміністрація не впливає". До них відносяться:

  • індекс споживчих цін за 2018-2020 роки та з урахуванням очікуваного за 2021 рік становить 130,6%, а з огляду на прогнозні дані на 2022 рік – 141,4%;
  • мінімальна заробітна плата збільшилася на 74,6%, а середня заробітна плата у Києві – на 54,3%;
  • розмір тарифу електричну енергію підвищився на 84%;
  • вартість дизельного пального збільшилася на 22,5%.

За таких умов у київської влади не залишається іншого вибору, крім підвищення ціни на проїзд у громадському транспорті. Без цього, за словами Поворозника, неможливо утримувати транспорт та інфраструктуру в належному стані та підвищувати зарплати співробітникам, щоб зменшити відтік кадрів.

Нові тарифи планують запровадити вже з 1 січня 2022 року. За процедурою підвищення тарифів сьогодні, 16 листопада, розпочнуться громадські обговорення у форматі електронних консультацій, які триватимуть 15 днів.

Раніше ми також повідомляли про те, що деякий час тому у Києві злетіли ціни на таксі.