RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

"Зелені коридори" не допомогли: від Києва відрізані хворі, старі, жінки та діти

На території Немішаєвської територіальної громади по Києвом, попри недавні “зелені коридори” з Микуличів та Бородянки, залишається велика кількість людей, які терміново потребують евакуації. Йдеться про район Клавдієве-Тарасове та приляглі до нього дачні кооперативи на хуторі Пороскотень.

Ситуація в даному районі з кожним днем стає дедалі більш критичною.

З 27 лютого в районі нема світла. Як результат, у поселенні не працює водонапірна станція. Раз на тиждень вдається запускати з генератора воду в частину поселення, але закінчується паливо. Така ж ситуація з мобільним зв’язком: до 7 березня вдавалося запускати одну базову станцію з генератора, однак паливо також закінчується. Вийти на зв’язок вдається лише в окремих районах, заряд батарей на телефонах у тих мешканців, які ще мають можливість здійснювати дзвінки та координувати допомогу волонтерів через своїх родичів, теж підходить до завершення. Слабкий зв’язок із громадою найближчим часом може бути повністю втрачено.

Останній підвіз продуктів, палива та медикаментів у Клавдієво був 24 лютого, останні запаси магазини розпродали 6 березня. Великих запасів продуктів у поселенні практично ніхто не робив. Район перебуває на межі гуманітарної катастрофи.

В останні два тижні з Клавдієвого та Пороскотеня відбувався масовий виїзд громадян своїм транспортом на власний страх і ризик. Всі, хто мали такий транспорт, уже виїхали, в місті залишаються відрізаними від світу щонайменше кілька сотень людей, котрі не здатні потурбуватися про себе самі.

Лікарня у Клавдієвому не розрахована на проведення серйозних медичних заходів. У ній нема травматології, хірургії, запасу медикаментів, анестезії. Разом з тим, у Клавдієвому та на дачних кооперативах залишається багато літніх людей, не здатних пересуватися самостійно. Також залишаються люди із захворюваннями, котрим постійно потрібні медикаменти (діабет, епілепсія тощо), запаси яких майже вичерпані. В Клавдієвому також досі перебуває велика кількість дітей, частина з яких загубилися або втратили батьків.

Офіційна влада наразі не може організувати ані гуманітарної допомоги, ані евакуації населення. Район Клавдієво оточений ворожою технікою та ворожими блокпостами. Завдяки відчайдушній допомозі окремих волонтерів у дані поселення вдається завозити невелику гуманітарну допомогу і вивозити певну кількість людей, однак без активної допомоги держави та інших добровольців переламати кризову ситуацію буде надзвичайно важко.

Закликаємо всіх небайдужих приєднуватися до надання допомоги мешканцям Клавдієвого і околиць і виходити на зв’язок із координаторами: +38 098 215 74 10 Любомир (Telegram).

Раніше "Апостроф" розповідав, на що російські нацисти перетворили села під Києвом.