RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Як рятували Київ від російської окупації: зворушливі подробиці жителів сіл

Жителі села Демидів Київської області власноруч зруйнували дамбу під час загострення військової ситуації у регіоні, щоб не пропустити рашистів до української столиці – фото повені облетіло весь світ.

Про це повідомляє Медуза.

Село було затоплено на другий день війни, 25 лютого. Із 750 домоволодінь під водою опинилося близько п'ятидесяти.

За словами місцевих жителів, українці самі спровокували повінь, зруйнувавши дамбу на річці Ірпінь у місці її впадання до Київського водосховища. В результаті, в селі та навколишніх полях утворилася трясовина, яка загальмувала просування російської армії до столиці. Крім того, було виграно час для підготовки оборони Києва.

Незважаючи на те, що в Демидові, який перетворився на широке мілководне озеро, таки патрулювали російські окупанти, воно так і не стало лінією фронту. Руйнування дамби ускладнило переправу російських бронетанкових колон через річку Ірпінь і фактично захистило Демидів під час окупації. На відміну від Бучі, Ірпеня, Бородянки, Гостомеля, що знаходяться ближче на північ від Києва, де було вбито та зґвалтовано сотні мирних жителів, у Демидові загинуло шестеро людей.

Через місяць після відступу російських військ місцеві жителі продовжують боротися з наслідками паводку, але не приховують своєї радості. "Всі всі розуміють і нітрохи ні про що не шкодують. Ми врятували Київ!", - поділилася думками місцева мешканка, пенсіонерка Антоніна Костюченко.

Раніше ми публікували фото звільненого від російських окупантів Демидова.