RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

День Києва 2022: історія свята та цікаві факти про столицю

У неділю, 29 травня, в Україні відзначатимуть День Києва. Попри воєнний стан та повномасштабну війну, у столиці очікується культурна програма з нагоди свята.

“Апостроф” розповідає про історію свята та цікаві факти, пов'язані зі столицею України.

Історія свята

День Києва вперше відзначили 1982 року, коли виповнилося 1500 років від умовної дати заснування міста. Тоді під егідою ЮНЕСКО було проведено низку святкових заходів, серед яких були театральні постановки та відкриття пам'ятників та реконструйованих будівель.

Святкувати цей день в Україні щороку почали із 1987 року.

10 цікавих фактів про Київ

За легендою, місто заснували Кий, Щек, Хорив та їхня сестра Либідь. На честь старшого брата назвали поселення, імена двох інших збереглися у назвах гір, вулиць та кварталів міста. Ім'ям сестри названо праву притоку Дніпра, що протікає в столиці.

У Києві перебуває майже половина об'єктів спадщини ЮНЕСКО в Україні. Це Києво-Печерська Лавра, Церква Спасу на Берестові та Київський Софійський собор.

Пам'ятник "Батьківщина-Мати", розташований в українській столиці, входить до п'ятірки найвищих у світі. Його висота сягає 102 метри.

Вік найдавнішої вулиці міста – Володимирської – перевищує 1000 років.

Найкоротшою центральною столичною вулицею Європи є Хрещатик із довжиною всього 1,3 км. Водночас він вважається найширшою (75 м) серед головних вулиць європейських міст. Найвужчим же є Георгіївський провулок, ширина якого становить близько п'яти метрів.

Найдовшою вулицею Києва є Броварський проспект, довжина якого сягає 14 км. Найкоротшим вважається Інженерний провулок із трьома будинками, довжина якого лише 50 метрів.

Найдовшим міським транспортним маршрутом "м. "Контрактова площа" – Пуща-Водиця”, протяжністю близько 20 км, курсує київський трамвай №2.

Найглибша у світі станція метрополітену також знаходиться в українській столиці та називається “Арсенальна”. Її глибина сягає близько 105 метрів.

Пішохідний міст через Дніпро у Києві вважається найдовшим пішохідним мостом у Європі.

Найвідвідуванішим музеєм у місті є Національний історико-культурний заповідник "Києво-Печерська Лавра", де щороку буває близько мільйона туристів.

Раніше “Апостроф” опублікував афішу заходів, які відбудуться в українській столиці з нагоди Дня Києва.