RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Забудьте про російську: КМДА прийняла історичне рішення щодо навчальних закладів Києва

Поки в українських школах на тлі повномасштабної війни з РФ можуть скасувати предмет "російська мова", у Києві вже вирішили повністю виключити мову окупантів із навчальних програм комунальних закладів дошкільної та загальної середньої освіти.

Про це повідомили на сайті Київської міської ради.

Читайте також: За жодних обставин: у київських школах ухвалили жорстке рішення з російської мови

За це історичне рішення проголосували 94 депутати.

"В умовах війни з Російською Федерацією недоцільне та неправильне проведення навчального процесу та вивчення російської мови в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва", - пояснили депутати.

За словами депутата Київської міської ради, голови постійної комісії з питань освіти та науки, сім'ї, молоді та спорту Вадима Васильчука, питання мови сьогодні є питанням національної безпеки.

"Керівники Росії неодноразово заявляли, що «росія йде настільки далеко, як далеко поширена російська мова». У зв'язку з цим депутатський корпус Київської міської ради ухвалив рішення, яке дозволить уникнути ескалації напруги в суспільстві та посилить захист освітнього простору Києва від гібридних впливів держави-агресора. Мова має значення, і під час війни – це питання національної безпеки", – висловив думку він.

Зазначається, що проектом рішення передбачено здійснення організаційно-правових дій, спрямованих на перехід груп та класів з російської на українську .

Як повідомляв "Апостроф", у Миколаєві з нового навчального року, 1 вересня, вирішили повністю заборонити російську мову у школах, у тому числі й вивчення її факультативно.