RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Проіснував лише 10 років: як виглядав старий цирк у центрі Києва

По завершенню Другої світової війни Київ мав великі руйнування. Зокрема це стосувалося і центральних вулиць столиці, де в той час знаходився цирк Крутікова. Він був розташований на місці вже колишнього кінотеатру "Україна", на вулиці Городецького, та проіснував лише десяток років.

Тому далі "Апостроф" з посиланням на "Київ від минулого до майбутнього" розкаже історію цирку, який проіснував лише 10 років.

Читайте також: Архітектурна перлина Києва, "переповнена нечистю": містичні легенди про замок Річарда

Цирк Петра Крутікова або Гіппо-палас

Петро Крутіков мав посаду в апараті київського генерал-губернатора. Відрізняючись самостійністю у прийнятті рішень та поведінці, він вирішив залишити службу та відійшов до відлюдного життя на батьківщині, де займався дресуванням коней, що були його пристрастю. Ця захопленість привела його до створення кінного цирку "Гіппо-палас", який було зведено за його власні кошти.

У серпні 1944 року, перед центральним стадіоном, з’явився тимчасовий цирк шапіто. Через обмежені розміри, не всі охочі могли відвідати виступи, тому деякі з них проводились просто неба на Трухановому острові.

Проте вже у 50-х роках, за лічені два місяці, на розі Великої Васильківської (раніше Червоноармійська) та вулиці Саксаганського було зведено нову будівлю цирку. До війни тут стояв прибутковий будинок, який знищили у 1943 році.

Тогочасні газети публікували, що «новий, чудово оснащений цирк став окрасою міста і чудовим подарунком для жителів Києва».

Цирк офіційно розпочав свою роботу 19 серпня 1950 року. Проте споруда була лише тимчасовою, адже в ній не було опалення, не було гримерок для артистів та фоє для відвідувачів. Ось як у 1950-1990 роках виглядала будівля цирку.

Також були кадри того, як виглядала площа перед цирком у 1951 та 1957 роках.

Цирк пропрацював всього 10 років, поки не було збудовано сучасну будівлю цирку на площі Перемоги, яка відчинила свої двері 5 листопада 1960 року.

Сьогодні за адресою Велика Васильківська, 45 знаходиться житловий комплекс з магазинами на першому поверсі.

Нагадаємо, раніше ми показували фото Києва за рік до Першої світової війни.

  • Вас також може зацікавити:

Такими постали Золоті ворота після відновлення: як виглядала візитівка Києва у 1850-х роках

Залишилася лише арка: історія знищеного Музичного провулку у Києві, фото

Людей майже нема: унікальне фото Майдану у Києві у кінці 19 сторіччя