RU  UA

Субота, 1 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 червня

31 травня

Всі новини

Вулиці, атракціони, церкви і Дніпро: як виглядав Київ у 1970-ті роки

У період 1970-ті роки Київ активно розбудовувався, відбувалась урбанізація та модернізація, що залишили помітний слід у його архітектурі та соціальному ландшафті, який ми можемо спостерігати сьогодні. Залишилася велика кількість архівних фотографій Києва у ХХ столітті, що дозволяє сучасним охочим побачити, як жило місто в ті часи.

Тому далі "Апостроф", посилаючись на "Клуб Корінного Киянина", покаже, яким був Київ у 1970-ті роки.

Читайте також: Час великих руйнувань: Київ у середині 17 століття очима голландського художника

Зауважується, що всі зібрані фото належать авторству Сергія П'ятерикова.

Цікаво зауважити, що Київ 1970-х років – це час значних змін. 1970-ті були періодом інтенсивної забудови Києва. З'явилося багато типових багатоповерхових житлових будинків, так званих "хрущовок" та "брежнєвок", які мали на меті розв’язати проблему дефіциту житла. У цей час було зведено чимало значущих громадських та культурних споруд.

Крім того, у 1970-х роках продовжувалось активне розширення київського метрополітену, що стало ключовим елементом міської інфраструктури. Відкриття нових станцій сприяло зручнішому сполученню між різними районами міста. В місті можна було спостерігати активний рух транспорту на дорогах, зокрема фотограф зафіксував кілька цікавих кадрів тогочасного транспорту і завантаженість дороги.

Для багатьох жителів Києва 1970-х повсякденне життя було наповнене рутинними труднощами, такими як черги за товари та дефіцити продуктів.

Також важливо нагадати, що з середини 1960-х років у СРСР відновився жорсткий ідеологічний контроль, а Київ став епіцентром дисидентського руху в Україні. У 1965 році тут відбулись перші масштабні арешти українських дисидентів. Згодом, у 1972 році та на зламі 1970-80-х років, відбулись нові хвилі арештів, серед заарештованих були В. Чорновіл, З. Антонюк, І. Дзюба, В. Стус. Українська інтелігенція виступала проти репресій, вимагала справедливості для кримських татар. У 1976 році в Києві було створено Українську Гельсінську Групу, яка боролася за дотримання прав ув'язнених згідно з Гельсінськими угодами.

На фото можна побачити, який ритм життя мала українська столиці 1970-х років. Деякі мешканці помітно поспішають, ймовірно, на громадський транспорт. Натомість деякі знайшли вільну хвилину та вирішили просто відпочити у парку. А на деяких фотографіях можна помітити, як батьки вирішили прогулятись із дітьми - відвідати парк атракціонів. Яскраві вогні та цікаві та зацікавлені перехожі також втрапили у кадр.

Нагадаємо, раніше ми показували цікаві фото футуристичної автозаправки в 1970-1980-х роках.

  • Вас також може зацікавити:

Ніхто й не здогадається, що це Київ: як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

Тут збиралася прогресивна молодь: як виглядав легендарний ресторан "Кукушка" в Києві. Фото

Раніше все було не так: як виглядав бульвар Шевченка у Києві у 1930-50-ті роки. Фото