RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

На місці садиби і ставка тепер театр: фото площі Франка у Києві у ХІХ сторіччі

У мережі з'явились архівні фото майбутньої площі Франка у Києві у ХІХ сторіччі. Там згодом побудували театр імені Івана Франка.

Про це повідомляє спільнота "Клуб Корінного Киянина" у Facebook, а також публікує світлини площі того часу.

Читайте також: Як раніше виглядало озеро на Березняках у Києві: фото 1950-70-х років

Так, у 1896–1898 роках ХІХ сторіччя на новій площі за проєктом місцевих архітекторів Георгія Шлейфера та Едуарда-Фердинанда Брадтмана на пожертви побудували двоповерхову будівлю театру для трупи Миколи Соловцова. Наразі він відомий під назвою Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.

До цього на місці театра на цій площі були розташовані садиба професора Фрідріха Мерінга з невеликим ставком. Мерінг народився у Саксонії, але майже все його життя пройшло у Києві.

Фото: facebook.com/kiev.klab

Ординарний професор медичного факультету Київського університету завідував кафедрою приватної патології та хірургії факультетської терапевтичної клініки. Він лікував практично всіх представників вищого світу губернії, сім’ї губернаторів та соратників по університету.

Також чоловік постійно купував і продавав різні маєтки та іншу нерухомість у місті. Мерінг взяв на себе деякі витрати у зв’язку з прокладанням вулиці Банкової через придбану садибу, розбив маєток на окремі ділянки і забудовав, переважно на Банковій і Хрещатику. Він скупив майже всі будинки, що прилягали з лівого боку Хрещатика до його маєтку.

Після продажу родичами професора території на майбутній площі Франка озеро засипали, а на його місці побудували Миколаївську площу, на честь царя Миколи ІІ.

Фото: facebook.com/kiev.klab

Раніше ми показували, як виглядали киянки на початку ХХ-го століття.

  • Вас може зацікавити:

А далі - дика місцевість: цікаві фото будівництва і відкриття у Києві станції метро "Чернігівська"

Коли дерева ще були маленькими: в мережі згадали архівне фото парку біля "Київської політехніки"

Хмарочоси 60-тих років: як виглядала столична Русанівка в минулому столітті