RU  UA

Неділя, 7 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35

Київрада затвердила порядок створення муралів

У столиці діють нові процедури створення муралів. Зокрема, у Києві офіційно заборонили мурали на фасадах історичних пам’яток.

Про це повідомили на сайті КМДА.

Рішення було ухвалено в четвер, 4 липня, на пленарному засіданні Київради.

Як зазначила депутатка Київської міської ради Вікторія Муха, прийнятий документ визначає механізми нанесення муралів, їхнього збереження та демонтажу, а також процедуру розгляду питань і прийняття рішень про нанесення монументальних розписів у міському просторі.

"Київ – місто з багатою віковою історією, визначною культурною спадщиною, архітектурою та сучасною інфраструктурою. Сьогодні мурали стали невіддільною частиною міського середовища. Багато з них дійсно прикрашають місто та привертають увагу киян, і за останні роки кількість ініціатив щодо створення муралів значно зросла. Водночас почастішали випадки, коли мурали стають предметом критики професійного середовища та незадоволення в суспільстві, зокрема щодо неналежного розташування та сумнівного сюжету нових стінописів", - пояснила вона мету ухвалення нового порядку створення муралів.

Для розгляду ініціатив буде створено консультативно-дорадчий орган — Комітет з питань погодження ескізів та розміщення муралів у Києві. До складу цього комітету увійдуть 11 осіб, 5 представників міської влади та 6 незалежних експертів.

Також зазначено, що в місті не має розміщуватися мурали на фасадах пам’яток культури, а також такі, що містять заборонений законодавством контент чи рекламу.