RU  UA

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10

Новини

19 вересня

Всі новини

У справі про підтоплення тунелів між станціями "Деміївська" та "Либідська" оголосили підозру

Посадовцям Київського метрополітену повідомлено підозру у службовій недбалості через підтоплення тунелів між станціями "Деміївська" та "Либідська".

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Там зазначили, що йдеться про двох посадовців підземки: начальника служби колії, тунельних споруд і будівель та головного інженера.

Їм інкримінують службову недбалість, що призвела до тяжких наслідків за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу.

За версією слідства, через неналежне виконання обов’язків працівниками метрополітену це призвело до розгерметизації тунелю, виникнення тріщин у його стінах та подальшого підтоплення на ділянці в межах Оболонсько-Теремківській лінії.

Вони не здійснювали огляд тунелів, обстеження та спостереження за ослабленими конструкціями і спорудами.

"Це призвело до потрапляння води до тунелю на перегоні між станціями метро "Деміївська" - "Либідська", появи утворень - сталактитів, вимивання та порушення цілісності гідроізоляції тунелю метро протягом тривалого часу. Через це відбулося поступове руйнування окремих елементів тунелів. Внаслідок цього 8 грудня 2023 року столичною владою ухвалено рішення про зупинення руху поїздів Оболонсько-Теремківською лінією метро на зазначеному відрізку", - зазначають у прокуратурі.

Експертизи засвідчили, що експлуатація тунелю метро між станціями є неналежною та не відповідає будівельним нормам і правилам.

Через закриття станцій метро лише за період з грудня 2023 року до березня цього року міському бюджету було завдано збитків у розмірі понад 138,5 млн грн, а підземка недоотримала доходи на суму майже 26 млн грн.

Раніше ми писали, що причиною деформації тунелю між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" у Києві є неякісні проєктні рішення та будівельно-монтажні роботи.