RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Золоті куполи, каштани та мішки з піском: як Київ відзначає "день народження", фото

У неділю, 29 травня, у столиці відзначають одне з головних свят міста – День Києва.

"Апостроф" з нагоди такого дня публікує кілька фактів з історії Києва та показує, як столиця відзначає свято в умовах повномасштабної війни.

День Києва – історія свята

Вперше День Києва відзначався у 1982 році – у 1500-ті роковини з моменту заснування міста. Сорок років тому в українській столиці під егідою організації ЮНЕСКО проводилися різноманітні заходи, серед яких були театральні вистави, відкриття пам'ятників та реконструйованих будівель. Традиції щорічного відзначення Дня Києва дали старт із 1987 року.

29 травня українська столиця відзначає свій 1540 день народження. Традиційно День Києва випадає на останню неділю травня.


День Києва – історія міста

"Повість минулих літ" говорить про те, що Київ був заснований князем Києм, його братами Щеком та Хоривом, а також його сестрою Либіддю. На честь старшого брата назвали поселення, імена двох інших збереглися у назвах гір, вулиць та кварталів міста.

Згідно з археологічними даними та письмовими джерелами, початок безперервного розвитку Києва датується 2-ою половиною V століття – 1-ою половиною VI століття, а центром розширення Києва була гора Замкова. Місто вважається одним із найстаріших історичних центрів Європи та християнства. За весь час існування Київ був столицею полян, Київської Русі, Київського князівства, Великого князівства Руського, Української Народної Республіки, Української Держави, УРСР та незалежної України.


День Києва – як столиця України відзначає свій день народження у 2022 році

Повномасштабна війна та воєнний стан внесли свої корективи до масштабного святкування Дня Києва у 2022 році. Незважаючи на обмеження, місцева влада організувала жителям столиці низку заходів, серед яких екскурсії, виставки та концерти.

КМДА, у свою чергу, закликає жителів та гостей Києва не втрачати пильності та не ігнорувати сигнали повітряної тривоги через загрозу нанесення окупантами ракетних ударів. Крім цього, влада просить, щоб при необхідності цивільні спускалися в укриття або бомбосховища.

Власний кореспондент "Апострофа" пройшовся вулицями Києва і сфотографував, чим живе українська столиця, а також зробив кілька світлин з головними визначнии пам'ятками міста. Про повномасштабну війну з РФ мешканцям міста можуть нагадувати мішки з піском, а також патріотичні графіті.

Раніше ми публікували програму культурних заходів у столиці з нагоди Дня Києва 2022 року.