RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Внутрішній простір. Колір": в Києві пройде виставка живопису Ангеліни Гафинець - анонс

У Національному музеї "Київська картинна галерея" (Київ, вул. Терещенківська, 9) з 1 лютого по 1 березня пройде виставка живопису "Внутрішній простір. Колір" Ангеліни Гафинець. Куратором події виступив голова БФ "КУЛЬТАУРА"Юрій Комельков.

"Закарпатська школа живопису вже друге століття займає окреме унікальне місце на культурній мапі України... Якщо шукати одне слово, яке їх поєднує, то це слово "ІНШІ". В їх творчості інша експресивність, інша емоційність, інше відношення до кольору... Ангеліна Гафинець, продовжуючи традиції, зробила дуже потужний крок в новітньому сприйнятті кольору та активно працює в цьому напрямку. Це вже третя виставка в музейному просторі під моїм кураторством. Дві попередні "ПІД ІНШИМ КУТОМ" з великим успіхом відбулися у 2021 році в музеї історії Києва та у 2022 в музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. Роботи, які сьогодні презентовані, дуже яскраві й цікаві та продовжують попередній проект в напрямку відтворення внутрішнього простору",– прокоментував експозицію Юрій Комельков.

Академік Національної академії мистецтв України з Закарпаття Тіберій Сільвашірозповів про особливості стилю, в якому працює художниця.

"Є дещо спільного у художників, які живуть в кольоровому потоці - їх здатність уповільнити час. Ми бачимо те, що бачимо. Конкретність синього або червоного не відміняє його метафоричність, а робить цю конкретність більш значущою і неоднозначною. Ми бачимо те, що бачимо. Але мистецтво художників, що живуть у кольоровому потоці, дає можливість іншим побачити світ справжнім",– зазначив Тіберій Сільваші.

Український арт-дилер, куратор Ігор Абрамович прокоментував роботи Гафинець, виділивши її унікальний стиль: "Неординарне структурне і кольорове рішення молодої художниці придає сучасне звучання її творчості".

Кандидат мистецтвознавства, головний редактор журналу "Образотворче мистецтво" Володимир Петрашик виділив особливе місце, яке займає Ангеліна Гафинець у закарпатській мистецькій традиції.

"У сучасній Закарпатській школі живопису А. Гафинець вперше підійшла до внутрішнього простору у новій колористично-площинній, мистецько-образній системі, де сам колір є матеріальний, сильний і густий, що формує чітку композицію, яка тягнеться в глибину, вибудовуючи плани. У своїй творчості авторка демонструє тяглість традиції, що були закладені попередниками, проте утверджує їх у просторі сьогодення, витворюючи нові форми… На полотнах А. Гафинець матеріальним є сам колір, а не реалістична субстанція, по-друге, абсолютно чітка композиція комплекта кольору, що йде до спрощення, переходячи у формальну композицію, відповідно створюючи певні стани. Відчуття кольору, розуміння природи фарби та її сполучень, сміливе та експериментальне поєднання вибудовує гармонійні візії на полотні" – сказав Володимир Петрашик.

Сама ж художниця прокоментувала свої роботи на виставці наступним чином: "В моїх роботах присутній образ внутрішнього середовища, створений кольоровими площинами конструктивної композиції в сиcтемі 3D",– сказала Ангеліна Гафинець.