RU  UA

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.18
НБУ:USD  40.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

20 червня

Всі новини

"Боже великий, єдиний, нам Україну храни!": у костелі св. Миколая відбувся виступ угорського піаніста

Піснею "Боже великий, єдиний, нам Україну храни!" розпочалася зустріч у парафії св. Миколая в Києві, в рамках якої виступив угорський піаніст. Храм був заповнений: люди прийшли послухати відомого віртуоза Петера Балатоні, підтримати повернення костелу парафії та надати пожертву на порятунок святині.

Серед присутніх були представники угорської опозиції Івані Міклош, члени благодійної організації "Олталом", представники духовенства, дипломатичних відомств, Збройних Сил, і волонтери.

На початку концерту, настоятель парафії св. Миколая о. Павло Вишковський ОМІ запросив усіх встати у пам'ять про загиблих воїнів та мирних людей під час війни. Він нагадав, що парафія св. Миколая поховала5-го захисника, а близько 20 парафіян знаходяться на передовій.

"Війна показує справжнє обличчя кожного, виявляє, хто є насправді другом України, а хто - ворогом. Не лише поза Україною, але також всередині країни. Концерт нам було дуже важко провести. Лише годину тому нам нарешті вдалося отримати згоду. Були такі, що погрожували, хотіли заборонити його. Чому хтось не дозволяє нам рятувати храм?.. Чому ми не можемо молитися за наших захисників?", - сказав настоятель.

Настоятель костелу отець Павло розповів, що храм збудований католиками у 1910 році. Однак, у 1938 на електричному стільці НКВС загинув останній священник, який тут служив, віряни зазнали репресій, святиню закрили. Її використовували як державний архів, як концертний зал.

"32 роки наша парафіяльна спільнота клопочеться про повернення цієї святині, яка тепер перебуває в жахливому стані – не тільки всередині, а й ззовні. І це своєрідний символ нашої України, що бореться за свою незалежність… Ми хочемо зберегти і відновити цю унікальну київську пам'ятку архітектора Городецького, щоб служила Богові та втішала око жителів і гостей столиці. Дякуємо нашим гостям й усім, хто прийшов і підтримує наші зусилля щодо повернення цієї святині", – підсумував отець Павло.

З промовою виступив Івані Міклош: "Проросійська політика Віктора Орбана завдає шкоди українському народу. Ми намагаємося компенсувати цю шкоду і показати, що не всі в Угорщині так думають! Багато людей вболівають та допомагають українському народу, який бореться не лише за свою свободу і й за свободу Європи! З початку російської агресії наша благодійна організація активно підтримує Україну та український народ у боротьбі за незалежність. З перших днів ми надаємо гуманітарну допомогу мирним жителям і підтримуємо Збройні сили України".

Полковник Микола Журавльов підтвердив, що багатьох треба було потурбувати, щоб концерт відбувся, зокрема представників Київської військової адміністрації. Він подякував пану Міклошу, а також Петеру Балатоні за підтримку ЗСУ, відзначив нагородами за підтримку ЗСУ пана Балатоні та інших волонтерів.

Згодом, після промов, розпочалися музичні твори, які перепліталися молитвою за мир в Україні, за захисників і усіх скривджених.

"Згідно заклику Христа ми покликані, щоб молитися за нашу країну, за справедливий мир і за тих, хто постійно нам перешкоджає у порятунку цієї святині" – наголосив настоятель.