RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

На храмове свято у костелі св. Миколая внесуть мощі св. Йоана Павла ІІ та відкриють виставку картин

У День святого Миколая, 6 грудня, в костелі св. Миколая в Києві, на вул. Великій Васильківській 75, відбудеться урочисте внесення мощей св. Йоана Павла ІІ, 264-го Папи Римського.

"Цього року ми вперше всією Україною будемо святкувати день св. Миколая 6 грудня. Нехай це буде свято єдності і любові, тому що це дуже важливо, що ми святкуватимемо РАЗОМ. Всією Країною. Ми сваримось з різних питань, але коли переживаємо складні часи - ми завжди об'єднуємось. Початок повномасштабної війни примирив нас всіх і об'єднав. Ми стояли разом. Католики і православні. Віруючі і невіруючі. Українці та громадяни інших країн", – говорить настоятель парафії св. Миколая отець Павло Вишковський ОМІ.

Святий Миколай – не вигадана особа, він жив в ІІІ столітті, ймовірно, в місті Патара, на території сучасної Туреччини. Був єдиною дитиною багатих батьків. Після того як його батько помер, Миколай отримав спадок і вирішив роздати його нужденним. Він робив це таємно: наприклад, підкинув гроші бідному шляхтичу, щоб три його дочки могли вийти заміж. Звідси і образ Миколая, який приносить подарунки вночі, і таємно кладе їх під подушку чемним дітям.

Костел св. Миколая наразітеж об'єднаві вірян, і представників громадських організацій, селебріті. Цей храм в Києві – єдина неоготична споруда столиці, творіння відомого архітектора Городецького. У радянські часи храм у католиків відібрали більшовики, а за незалежної України його так і не повернули релігійній громаді. Наразі унікальна готична споруда розпадається на очах. Понад 30 років католики намагаються достукатись до Мінкульту, аби той передав будівлю католикам, які готові взятись за її реставрацію.

Вичерпавши всі способи громада подала петицію на сайт КМУ. Напередодні 6 грудня кияни і небайдужі українці сподіваються на диво.

"Віримо, що спільними зусиллями, ми зможемо не тільки набрати необхідні голоси для розгляду петиції, а Кабмін, Мінкульт нарешті дотримають своїх обіцянок, і готична перлина Києва та України буде врятована і принесе радість і надію ще не одному поколінню українців", – зазначає отець Павло.

На честь свята буде представлена виставка картин київської художниці Світлани Севостьянчик "Сила вистояти". У творчості Світлани з'явився новий напрям – сучасна історія і образи біблейських персонажів, які вже посіли свої місця у декількох храмах України та світу.

"Завдяки її роботам наш Костел, як витвір українського мистецтва... як місце служіння українському народу..., як простір української культури... допоможе світу відчути, що Україна – унікальна країна. Світлана у просторі своїх чисельних робіт надає нам СИЛУ ВИСТОЯТИ і запалює СВІТЛО І ВІРУ в нашу НЕЗЛАМНІСТЬ і ПЕРЕМОГУ...", – описує творчість художниці Олена Красна, кандидат філ. наук, заслужений працівник освіти, авторка книги "Вакансія. Дитина. Вакансія".

Офіційне відкриття виставки призначене на 6 грудня о 17:30. Вхід вільний.