RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

"Біблія українського мистецтва": в Art Ukraine Gallery презентували книгу про вплив українських митців

За картинами українських митців можна вивчати Всесвітню історію - зазначив найдорожчий сучасний український художник і мистецтвознавець Анатолій Криволап під час презентації книги "Мистецтво світу. Внесок України" в Art Ukraine Gallery.

Книга видана за співавторством знаменитого історика мистецтва й подвижника "українського авангарду" Дмитра Горбачова та відомого мистецтвознавця Валентина Соколовського, автори доводять вплив українських митців на світове мистецтво: від палеоліту до наших днів.

Фото: Наталія Заболотна та видавець Віктор Бихун

"Сам Пабло Пікассо неодноразово висловлювався про творчість української художниці Катерини Білокур наступним чином: "якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ". На жаль, наші художники є недооціненими. І маємо робити все від нас залежне аби прославляти автентику, нашу унікальну та багатогранну культуру", — наголосив Дмитро Горбачов.

Він підкреслив, що творчість Казимира Малевича в жодному разі не можна якорити до радянського аванґарду. Адже автор "Чорного квадрату" навіть в автобіографії зазначав, що він українець.

"Музей Метрополітен одним із перших визнав Архипа Куїнджі, Івана Айвазовського й Іллю Рєпіна українськими, а не російськими художниками. Маємо відстояти нашу історичну мистецьку спадщину та її вклад у світову культуру", — додав він.

Крім авторів книги Дмитра Горбачова та Валентина Соколовського, у спікер-зоні висловилися класики сучасного мистецтва: Віктор Сидоренко, Анатолій Криволап, Олександр Дубовик.

"Книга "Мистецтво світу. Внесок України" включає основні віхи розвитку української культури за 10 тисячоліть та 350 імен українських митців, які яскраво демонструють мистецьку тяглість і український геном. Це справжній документ, який кладеться на стіл світової історії та культури. Ця книга нейтралізує всі інсинуації ворогів щодо величної й давньої історії нашої України, щодо внеску українських митців у формування й становлення світового мистецтва. Щиро радію, що презентація цього фоліанту відбулася саме в нашому мистецькому просторі Art Ukraine Gallery", — зазначила модераторка заходу, заслужена діячка мистецтв України, співзасновниця та кураторка Art Ukraine Gallery Наталія Заболотна.

Під час заходу українським військовим від благодійної галереї Art Ukraine Gallery передано захисні шоломи та аптечки.

Фото: Співзасновниці Art Ukraine Gallery Наталія Заболотна та меценатка, очільниця ГО "Відчуй" Людмила Пишна з українськими захисниками

ART UKRAINE GALLERY наразі стала найбільшою в Україні галереєю сучасного мистецтва. Вона була відкрита у форматі першої благодійної галереї у квітні 2023 за ініціативи та під кураторством відомої культурної діячки, президентки Фонду гуманітарного розвитку України Наталії Заболотної, спільно з громадською діячкою, співзасновницею й очільницею ГО "Відчуй" Людмилою Пишною.

Фото: Наталія Заболотна та український живописець, графік і монументаліст Олександр Дубовик

За рік з дня відкриття галереї, під час благодійних аукціонів, галереєю було зібрано 3,5 млн грн. За ці кошти, для найбільшої дитячої лікарні країни — НДСЛ "Охматдит" було придбано та подаровано три кабінети: діагностики слуху, лор-установку та післяопераційної реабілітації. 700 тисяч грн спрямовано на закупівлю захисних навушників і фільтрів військовим.

Фото: Наталія Заболотна та класики сучасного українського мистецтва Віктор Сидоренко та Анатолій Криволап