RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

На Осокорках відкриють один з наймасштабніших екологічних парків в Україні

У Дарницькому районі буде новий парк, який розташується біля озера Тягле. На території площею майже 300 га планують розташувати не лише зону для прогулянок, а й активного відпочинку, барбекю і навіть контактний зоопарк. Цю ідею повністю підтримали і представники громади, і місцевої й центральної влади.

Про це йшла мова на брифінгу щодо ініціативи створення парку "Осокорки", що відбувся 27 жовтня в Києві, передає кореспондент "Апострофа".

До міста звернулись представники ГО "Національний парк збереження та збагачення флори і фауни "Осокорки", з ініціативою створення зони відпочинку для киян. Адже єдина така зона в Дарницькому районі – це парк Партизанської слави, куди не всі мешканці району можуть дійти пішки. Тому влада Києва підтримала ініціативу, адже такий парк – нагальна необхідність для мешканців Осокорків та Позняків.

"Дарницький район має щільну забудову, щільний інтенсивний трафік, мала кількість зелених зон – все це впливає на екологію району та мікрорайону, - говорить заступник голови КМДА Микола Поворозник. – Тому ми підтримуємо створення зелених зон. Адже спальні райони – не лише місця, куди люди приходять ночувати".

Нині Дарницький район налічує 343 тисячі мешканців, а в найближчому майбутньому їхнє число має збільшитись до 440 тисяч. Більшості з них ніде гуляти – район фактично позбавлений зелених зон та рекреаційних територій.

"На жаль, територія навколо озера Тягле перебуває в незадовільному стані. Потерпає від сміття, бруду і не дає мешканцям району можливості безпечно гуляти навколо цієї території", - говорить голова громадської організації "Національний парк збереження та збагачення флори і фауни "Осокорки" Сергій Машовець.

Загалом планують створити багатофунціональний парк – із контактним зоопарком, зоною для рибалки, можливостями для активного відпочинку та занять спорту, ігровими майданчиками та зоною барбекю. До обговорення обов’язково залучать мешканців Дарницького району, аби вони висловились, яким хочуть бачити парк та варіанти дозвілля в ньому.

Місто планує залучити інвестиційні кошти й збудувати справді перлину – парк, куди будуть їздити не лише мешканці району, а всі кияни й гості міста. Загалом очікують до 3 мільйонів відвідувачів щороку.

Залучили навіть керівника ГО "Фельдман Екопарк" - аби поділився досвідом створення в Харкові парку, куди спеціально приїздять туристи з інших міст України.

"Фельман Еко-парк" пройшов великий шлях, зокрема юридичний, тому ми готові поділитися своїм досвідом і створити такий парк у Києві", - сказав директор ГО "Фельдман Екопарк" Володимир Андрющенко.

Ідеї черпатимуть не лише у харків’ян, планують залучати досвід створення й київських парків – як-от "Наталка", парк на Троєщині та інші успішні проекти міста. Реалізація ідеї буде відбуватися на конкурсних засадах і вже отримала підтримку на всіх владних рівнях. Нині ж усіх небайдужих запрошують до обговорення ідеї.

Варто зазначити, що ініціатива про створення парку була повністю підтримана на рівні центральної влади. Зокрема, підтримку створення парку висловив голова парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

"Комітет весь час підтримує питання збереження та розвитку природно-заповідного фонду України. Цей парк, який, я сподіваюся, з’явиться в Києві, має стати не тільки великим і сучасним, а також має стати прикладом для збереження існуючих екосистем і їхнього розвитку", - зазначив голова комітету.

В уряді також вважають цю ініціативу надзвичайно корисною - і готові долучитися до її підтримки.

Про важливість втілення екологічних ініціатив, спрямованих на збереження та збагачення флори і фауни у великих містах, зазначив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

"Міністерство у своїй програмі наголошує на необхідності збільшення природно-заповідного фонду України до 15%. Тому створення нових парків і заказників Міністерство завжди підтримує", – зазначив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.