RU  UA

Заручники і вибух в метро Києва: ексклюзивні подробиці з навчань спецслужб

В ніч проти п'ятниці, 28 травня, у Києві пройшли масштабні навчання українських спецслужб. За легендою, терористи захопили заручників у метрополітені, а на станції пролунав вибух, внаслідок чого десятки людей були поранені.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 12:00 на Апостроф TV.

Умови антитерористичних навчань максимально наближені до реальності. Вже за кілька хвилин після вибуху ескалатором спускаються перші рятувальники. Слід за ними прибули і медики. Завдання останніх - швидко визначити стан потерпілого.

"По сортуванню є дуже чіткий алгоритм. Ти перевіряєш дихання, кровотечу та свідомість. Людина або "жовта", яка може почекати допомоги, або "червона", якому терміново потрібна допомога, або "чорна", якій швидше за все вже нічого не допоможе", - зазначила волонтер групи швидкого реагування "Червоного Хреста" Катерина Лоґґінова.

Спершу виносити слід “червоних”. Тих, хто не може самотужки навіть піднятися, виносять на ношах. Головне завдання медиків - якнайшвидше винести поранених нагору, щоб там їм надали медичну допомогу.

На поверхню їх підіймають ескалатором, де потерпілих зустрічає ціла бригада медиків. Простонеба лікарі розгорнули мобільний госпіталь, тут вони надають медичну допомогу. Утім якщо людина вже у геть важкому стані, то їхнє завдання - протримати її до реанімації, бо ж відлік іде на хвилини.

Своїми враженнями діляться ті, хто за сценарієм ще нещодавно був за крок від смерті.

"Відпрацювали плюс-мінус добре, в принципі, оперативно. І ДСНС, і медики. Все було на доброму рівні. Хлопці були готові", - розповів учасник навчань Валерій.

"В мене була рука травмована, потім обв'язали повністю руку і направили до санчастини", - додав учасник навчань Олег.

За сценарієм, терористів затримали на станції метро "Майдан Незалежності". Після довгих перемовин зловмисників взяли штурмом без шкоди для заручників.

Навчання тривали всю ніч і аж до самого ранку. Утім, організатори кажуть, що антитерористичною операцією задоволен. Усі підрозділи відпрацювали на "відмінно".