RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Генерал СБУ оголосив про розгромні для влади України матеріали

Колишній перший заступник голови — екс-начальник Головного управління "К" Служби безпеки України генерал Віктор Трепак заявив про наявність у нього розгромних для нинішньої влади України матеріалів.

Про це генерал СБУ повідомив в інтерв'ю українському виданню Дзеркало тижня.

Трепак нещодавно звільнився з посади начальника Головного управління "К" СБУ, і оголосив, що в нього є матеріали, які вказують на тотальну корупцію у владі України як при екс-президенті Вікторі Януковичі, так і у нинішньої політичної верхівки.

Дані матеріали Трепак отримав від джерела, яке він не став називати. Також генерал повідомив, що ці матеріали він передав у Національне антикорупційне бюро України.

"Крім усього іншого, ці документи детально розкривають механізм приходу Януковича до влади. На їх підставі можна довести, що Янукович прийшов до влади незаконно і не був легітимним президентом України. По суті, в 2010 р. повторилася ситуація другого туру президентських виборів 2004 року, коли на підставі сфальсифікованих результатів виборів голова ЦВК Ківалов оголосив Януковича президентом", - заявив Віктор Трепак.

За його словами, приходу Януковича до влади сприяв і чинний на той момент президент України Віктор Ющенко.

Трепак підкреслив, що в отриманих матеріалах про корупцію фігурують і представники нинішнього керівництва України.

"Серед фігурантів цих матеріалів — посадові особи вищого рівня (ті, кого називають керівництвом держави), міністри і керівники відомств, народні депутати, відомі політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді, в тому числі вищих судових інстанцій. Одержувачами хабарів були представники багатьох політичних партій — як провладних, так і опозиційних", - підкреслив генерал СБУ.

"Багато хто з них сьогодні займають високі державні посади, керують відомствами, впливають на формування і реалізацію державної політики, контролюють провідні ЗМІ, ведуть активну політичну і громадську діяльність, заправляють економікою держави. Деякі з них пішли на істотне посадова підвищення", - уточнив Трепак.

Віктор Миколайович Трепак 16 років працює в системі СБУ: пройшов шлях від оперативного уповноваженого до одного з керівників Служби. У червні 2015 року президент України Петро Порошенко призначив Тропака першим заступником голови СБУ — начальником главку "К".

В оперативному активі Віктора Трепака ряд резонансних справ, зокрема судді-"колядника" Івана Зварича і справа "діамантових прокурорів", яка стала каменем спотикання у його кар'єрі. Після публічного протистояння з тепер уже колишнім генпрокурором Віктором Шокіним в цій справі Трепак подал президенту рапорт на звільнення. За інформацією ЗМІ, були й інші вагомі причини, а саме — конфлікт з народним депутатом від "Блоку Петра Порошенко" Ігорем Кононенко через відмову виконувати його специфічні прохання-доручення, небажання забезпечувати дах контрабандним та іншим тіньовим схемам.

У листопаді минулого року Віктор Трепак заявив, що доходи від незаконного видобутку бурштину в Україні сягають десятків мільйонів доларів, і СБУ відомо, хто стоїть за цими схемами.