RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Польські націоналісти в Перемишлі атакували українську демонстрацію: опубліковано фото

У Перемишлі група поляків намагалася перешкодити процесії українських греко-католиків і православних, яка йшла на місцеве українське військове кладовище, щоб вшанувати воїнів українських визвольних змагань.

Про це повідомляє Zaxid.net з посиланням на видання Простір.

Як розповів співробітник прес-служби поліції з Перемишля Боґуслав Себастяняк, поліція відокремила учасників процесії та людей, які заважали церемонії.

"Десятки людей увірвалися на вулицю і спробували зупинити ходу. Поліція приїхала між ними і розділили їх", — сказав Себастіняк.

Голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима, який взяв участь в урочистостях, наголошує, що контрманіфестанти мали футболки націоналістичної польської організації Всепольської молоді.

"Вони вигукували образливі слова на адресу учасників української процесії. День пам’яті наших героїв відзначається від 1920-х років, з перервою на комуністичний період. Але ці подія ніколи не викликала суперечок. Тільки тепер деякі почали цинічно використовувати той факт, що на цьому цвинтарі знаходяться могили членів УПА, намагаються викликати суперечки навколо польсько-українського конфлікту", - заявив Тима.

Також за словами очевидця, під час процесії виникли сутички: нападники атакували учасників української процесії, 60-річному чоловіку розірвали сорочку. Серед нападників були не лише місцеві хулігани, а й люди, які ідентифікують себе з націоналістами та псевдовболівальниками. Вони несли плакати, в тому числі "Бандерівці і їхні прихильники — геть з Польщі" або з посиланням на річницю Волинської трагедії.

Як заявили в місцевій поліції, не було необхідності використовувати силу. На військовому кладовищі в Перемишлі знаходяться могили Українських січових стрільців, Української галицької армії, які в 1918—1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поруч з Юзефом Пілсудським. На цвинтарі лише дві братські могили воїнів УПА, яких вважають причетними до вбивств поляків у Другу світову війну.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в польському місті українцям влаштували цькування.