RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Нардеп Лещенко заявив про корупцію навколо списку санкцій проти РФ

Народний депутат від БПП Сергій Лещенко заявляє, що навколо формування списку санкцій України щодо російських громадян і компаній є прояви корупції.

З такою заявою Лещенко виступив у п'ятницю в ефірі каналу "112 Україна", відзначивши, що вже місяць як рішення Ради нацбезпеки і оборони щодо введення таких санкцій перестало діяти, передає Українська правда.

У коментарі "Апострофу" нардеп підтвердив той факт, що санкції щодо російських компаній вводилися на один рік і 16 вересня цього року припинили діяти. Втім, нових рішень прийнято так і не було.

"Указ від 16 вересня, коли було введено в дію рішення РНБО про санкції, зараз не діє. Тобто офіційно цих санкцій вже місяць немає, але формально рішення прийнято так і не було. Тому цю історію з санкціями можна розглядати не інакше, як черговий корупційний інструмент Або скажімо так -. деякі люди стали використовувати це таким чином ", - зазначив Лещенко в коментарі« апостроф ».

Як зазначалося раніше, в списку санкцій перебувають близько 400 фізичних осіб - російських політиків, російських олігархів, російських аналітиків і т.д., а також близько 100 російських компаній. Всього списку санкцій налічує близько 500 юридичних та фізичних осіб, які були під санкціями, відповідно до указу президента Порошенко від 16 вересня минулого року.

За словами Лещенка, своєрідні "санкційні канікули" робляться зараз з метою створення нового ринку корупційних послуг, коли з списку санкцій можуть виключити за певні домовленості матеріального характеру. "Або, навпаки - включити твого конкурента", - пояснює депутат.

"Якщо у тебе є якийсь бізнес, або якийсь російський конкурент, то ти можеш домовитися, що його включать до списку санкцій, та отримати для свого бізнесу в Україні преференції - наприклад, ти будеш монополістом на цьому ринку", - розповів він.

Лещенко сказав, що знає приклади, коли "за цілком матеріальну винагороду" російські компанії потрапляють під санкції для того, щоб інші компанії, які діють в Україні, отримали преференції.

"У цей час, за моєю інформацією, йдуть торги, кого туди (в список санкцій) включити, а кого звідти виключити. І певні політичні діячі, які наближені до формування цих санкцій списків, просто поповнюють свої кишені готівкою або безготівковими коштами, які потраплять на їх офшорні рахунки ", - підкреслив народний депутат.

На питання, про які конкретно російськы компанії йде мова або в яких сферах були зафіксовані подібні приклади корупційних схем нардеп в коментарі уточнювати відмовився.

"Я б не хотів зараз називати конкретні компанії або прізвища. Крім того, не можна сказати, що це виключно корупційна стаття. Просто деякі зараз починають на цьому наживатися ..", - сказав Лещенко.

Нагадаємо, що раніше експерти прикладом подібного застосування антиросійських санкцій з метою створення монополії на ринку, називали лотерейний ринок, де списку санкцій політика щодо компаній "Патріот" і "М.С.Л." штучно зробила з УНЛ монополіста. При цьому, ні "М.С.Л.", ні "Патріот" не були виведені з ринку, не дивлячись на санкції. За джерелами в ЗМІ, інтерес до створення подібної ситуації на лотерейному ринку має нардеп Олександр Третьяков. Втім, нардеп як-небудь подібні звинувачення не коментує.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: