RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Савченко оприлюднила списки полонених на Донбасі

Народний депутат Надія Савченко, незважаючи на протести з боку СБУ, опублікувала списки полонених і зниклих без вісті на Донбасі.

Документи розміщені на сторінці народної обраниці в Facebook.

Крім того, нардеп оприлюднила дані людей, яких запитують представники так званих ДНР-ЛНР, українських в'язнів у Росії, список російський військових і простих громадян, які знаходяться в українських в'язницях за звинуваченням у скоєнні військових злочинів.

Савченко заявила, що в списках є дві категорії для обміну. Це військовополонені, що знаходяться на окупованій Росією території Донецької і Луганської областей, і українські політв'язні, які перебувають у в'язницях Росії і окупованого Криму.

Нардеп вважає оптимальним трьохетапний процес обміну. "Етап перший: здійснюється обмін по списках, які підтверджує кожна сторона зі свого боку утримуваних полонених. Етап другий: з тих, хто залишився в списках, розшукуються по прихованих в'язницях і підвалах, одною й іншою стороною, всі полонені що залишилися живі. Етап третій: всіх, кого знайти не вдалося визнаються мертвими або безвісті зниклими. Після чого починається робота по розшукуванню захоронень, ексгумації, ідентифікації й і перепохованню загиблих", - написала вона.

Також Савченко уточнила, що в списках можуть бути неточності, тому що деякі обміни відбувалися приховано.

Як повідомляв "Апостроф", радник голови СБУ Юрій Тандіт заявляв про проведення особистої бесіди з Савченко про неприпустимість публікацій подібних списків.