RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Українське коріння і антиросійські санкції. Подробиці призначення Христі Фриланд главою канадського МЗС

10 січня в уряді Канади відбулися кадрові перестановки, одна з яких викликала найбільший відгук у українців - Христя Фріланд очолила міністерство закордонних справ Канади. Ажіотаж пов'язаний в основному з тим, що у нового глави канадського МЗС українське коріння. Що ще ми знаємо про неї?

"Це велика честь. Я продовжу щодня представляти Канаду найкращим чином по всьому світу"

Христя Фріланд народилася в Канаді, її батько - уродженець цієї країни, а мати за походженням українка. Сама Христя пишається українським корінням - вона часто постить в твіттері фотографії у вишиванці і розповідає, як дотримується народних традицій. Наприклад, 8 січня вона розповіла, як колядувала з родичами на Різдво, а до цього відвідала свято Святого Миколая в українській школі і побажала всім «веселих свят».

До приходу в політику вона працювала журналістом і редактором. Кар'єру Христя починала в Україні - кореспондентом Financial Times, The Washington Post і The Economist. Після цього вона змінила кілька редакторських посад - в канадському Globe and Mail, американських Financial Times і Thomson Reuters.

У 2013-му Христя покинула журналістику і зайнялася політикою. Вона пройшла в канадський парламент від Ліберальної партії по округу в Торонто.

З листопада 2015 го обіймала посаду міністра міжнародної торгівлі Канади. Коли складала присягу члена кабінету міністрів, Христя Фріланд поклала руку на українське Євангеліє, а в кінці сказала «Дякую!». Тепер вона стала главою канадського МЗС.


З призначенням її привітали відомі журналісти, політики та чиновники.

Зовнішньополітичної пікантності ситуації додає те, що Христі Фрилянд заборонений в'їзд в Росію - її включили до списку санкцій в березні 2014 року, так як вона була в числі канадських чиновників, що активно лобіювали запровадження санкцій проти РФ у відповідь на анексію Криму і агресію щодо України.

Однією з найважливіших завдань на новій посаді може стати перегляд угоди про вільну торгівлю Північної Америки зі Сполученими Штатами і Мексикою. Це станеться, якщо новий президент США Дональд Трамп вноситиме зміни або захоче відкликати угоду.

Христя Фрилянд одружена з британським письменником і репортером Гремом Боулі, у них троє дітей.

Вона написала дві книги: «Продаж століття» в 2000-му, про перехід Росії від комунізму до капіталізму і «Плутократи: розквіт глобальних супербагатіїв і занепад інших» в 2012-му, яка потрапила в список бестселерів The New York Times і отримала кілька премій .

До слова, в канадському уряді Христя Фріланд - не єдиний міністр з українським походженням. МеріЕнн Мігичук працює міністром зайнятості, робочої сили і праці.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика