RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Черниш оцінив ймовірність "хорватського сценарію" на Донбасі

Україна не здатна звільнити окуповані території Донбасу за нинішніх умов - підтримки так званих ДНР і ЛНР з боку Російської Федерації, тому про так званий "хорватський варіант" необхідно забути. Про це заявив міністр з окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш у інтерв'ю Українській правді.

"Воєнний шлях можливий, якщо з того боку не буде Росії з регулярними військами в десятки, якщо не сотні тисяч. Інакше – це й жертви серед мирного населення, і зруйнована інфраструктура", - відзначив міністр.

За його словами, розклад сил і політичний контекст навколо війни на сході Україні має мало спільного з конфліктом на теренах колишньої Югославії.

"Я б взагалі не проводив аналогій з "хорватським варіантом". Бо там був інший політичний контекст. Там була підтримка (військова з боку НАТО). І завдяки воєнній операції НАТО Сербія була послаблена", - підкреслив Черниш.

На його думку, врегулювати ситуацію на Донбасі цілком можливо за допомоги Мінських угод, який передбачає не "особливий статус", а "особливий порядок місцевого самоврядування" регіону.

"Згідно з Конституцією, особливий порядок місцевого самоврядування зараз здійснюється, наприклад, в Києві. З цим же ж немає проблем?.." - запитує міністр.

Проте він переконаний, що за збереження військовї присутності РФ і незаконних військових формувань, провести вибори на Донбасі наразі неможливо.

Відзначимо, хорватським варіантом називають збройне звільнення непідконтрольних центральному уряду територій. Він отримав назву на честь операції хорватської армії "Буря" 4 серпня 1995 року, коли під натиском урядових сил припинила існування квазідержаву Сербська Країна в Хорватії.