RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

У РНБО розповіли подробиці російських кібератак на Україну

Кібератаки на українські енергетичні компанії в кінці 2015 року - це був перший випадок застосування на континенті кіберзброї, спрямованого на об'єкти цивільної інфраструктури.

Про це заявив керівник служби з питань інформаційної безпеки апарату Ради нацбезпеки і оборони України Валентин Петров, передає прес-служба відомства. За його словами, ці атаки можна розцінювати як демонстрацію сили.

"Оскільки Україна останні три роки перетворилась на випробувальний майданчик російської сучасної техніки, тактики та, зокрема, кібернетичної зброї, можна вважати, що з одного боку ці кібератаки були певним випробуванням", - зазначив він.

За словами Петрова, Росія демонструє, що у неї є такі засоби, і вона може їх застосувати за потреби будь-де і будь-коли, що "будь-які системи безпеки, які застосовуються в енергетичній сфері, є уразливими".

"Є дуже багато побічних ознак, які дозволяють нам з великою долею ймовірності казати, що до цих атак причетні структури Російської Федерації, або контрольовані нею структури, наприклад, хакерські угруповання, які працюють з урядом Росії", - підкреслив чиновник.

Він зазначив також, що окрім кібернетичних атак на українські обленерго, зловмисниками було також здійснено минулого року атаки на фінансовий сектор, але українські фахівці змогли своєчасно виявити і заблокувати їх. Петров додав, що атаки на системи Державного казначейства та Міністерства фінансів, про які стало відомо громадськості, - це лише невеличка частина атак, з якими зіткнулись українські фахові відомства.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські хакери стали кращими в світі на змаганнях з кібербезпеки.