RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

​У Польщі експертиза підтвердила співпрацю екс-президента Валенси зі спецслужбами ПНР

Експертиза підтвердила, що колишній президент Польщі Лех Валенса раніше співпрацював зі спецслужбами Польської Народної Республіки (офіційна назва Польщі з 1952 по 1989 рр.).

З відповідною заявою виступив глава відділу розслідувань інституту Національної пам'яті Польщі Анджей Позорський, зазначивши, що у Валенси був псевдонім "Болек".

За словами Позорського, графологічна експертиза показала, що Валенса співпрацював зі спецслужбами з 1970-х років.

При цьому уточнюється, що перевірка виявила лише одне донесення, яке не було підписано Валенсою.

"На даний момент дуже рано, щоб вирішувати - чи вплинуть ці матеріали і чи притягнуть Валенсу до відповідальності за дачу неправдивих свідчень", - говорить Позорський.

Глава Інституту нацпам'яті Польщі Ярослав Шарек зазначив, що далі належить дізнатися, як співпраця Валенси вплинула на його політичну діяльність у 80-х роках і пізніше.

Варто звернути увагу, що Валенса став засновником польського руху "Солідарність", яке скинуло комуністичний режим у країні. Пізніше він був обраний президентом Польщі. Більш того, в 1983 році Валенса отримав Нобелівську премію миру за внесок у боротьбу за права робітників.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Валенса неодноразово виступав на підтримку України в боротьбі проти Росії. Зокрема, у минулому році Валенса закликав збивати російські літаки.