RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Порошенко затвердив Доктрину інформаційної безпеки

Президент України Петро Порошенко підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) "Про Доктрину інформаційної безпеки України".

Про це повідомляє прес-служба українського президента.

Як йдеться в документі, прийняття Доктрини обумовлено актуальними загрозами національній безпеці в інформаційній сфері, а також необхідністю створення інноваційних підходів до формування системи захисту і розвитку інформаційного простору в умовах глобалізації.

Метою Доктрини є уточнення принципів формування і реалізації державної інформаційної політики, насамперед щодо протидії інформаційному впливу Росії в умовах розпочатої нею гібридної війни.

Координація діяльності органів виконавчої влади для реалізації Доктрини покладено на РНБО. У свою чергу, Кабмін буде забезпечувати здійснення інформаційної політики України, фінансування програм, пов'язаних з інформаційною безпекою, а також спрямовувати і координувати роботу міністерств, інших органів виконавчої влади у даній сфері.

На Міністерство інформаційної політики покладаються організація та забезпечення моніторингу ЗМІ і загальнодоступних ресурсів українського сегменту інтернету з метою виявлення інформації, поширення якої заборонено в Україні. Міністерство буде здійснювати моніторинг загроз національним інтересам і національній безпеці в інформаційній сфері.

Також міністерство має формувати поточні пріоритети інформаційної політики та здійснювати контроль їх реалізації, координувати діяльність центральних і місцевих органів виконавчої влади у сфері забезпечення інформаційного суверенітету України, урядових комунікацій, кризових комунікацій, зокрема під час проведення АТО і в особливий період.

Крім цього, на Міністерство інформаційної політики покладається завдання розробки і впровадження стратегії інформаційного забезпечення процесу звільнення та реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Відомство повинно сприяти МЗС у донесенні і подання офіційної позиції України в закордонних ЗМІ.

Участь у забезпеченні захисту українського інформаційного простору від пропагандистської продукції Росії; розробка пріоритетів і стимулів розвитку українського кіно, телевізійного контенту та друкарства покладається на Міністерство культури, Державне агентство України з питань кіно, Національну рада України з питань телебачення і радіомовлення, Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Доктриною також покладається ряд завдань на МЗС, Міноборони, СБУ, Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації, розвідувальні органи, Національний інститут стратегічних досліджень.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії нова доктрина інформаційної безпеки була затверджена в грудні.