RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

"Очистити від ополченців": шведський дипломат зробив важливу заяву по введенню миротворців на Донбас

Шведський дипломат, екс-глава МАГАТЕ Ханс Блікс підтримав ідею введення миротворчого контингенту ООН на Донбас.

Про це він повідомив в інтерв'ю російському виданню "Газета.Ru".

"Я вважаю надихаючим пропозицію російської сторони ввести миротворчі сили ООН в зону конфлікту. Але також висловлювалися пропозиції ввести миротворчий контингент по всій території, зайнятої ополченцями. Я вважаю, що в Донбас дійсно могли просочитися російські сили, але ідея розміщення миротворчого контингенту мені здається цікавим початком", - сказав Блікс.

Також він підкреслив, що ОРДЛО повинні бути очищені від "ополченців". Тут звернемо увагу, що скоріше всього в інтерв'ю дипломат використовував слово rebels (повстанці, бунтівники), яке в основному використовують на Заході для позначення бойовиків Донбасі. Оскільки інтерв'ю давалося російському виданню, то можливо редактори перевели фразу екс-глави МАГАТЕ у відповідності з політикою Кремля, згідно з якою всі незаконні збройні формування Донбасу іменуються "ополченцями"

"Я не бачу можливості повернення до довгострокової розрядці [між Росією і Україною] до тих пір, поки Київ не отримає повний суверенітет над цією територією. При цьому повинні відбутися якісь зміни в конституції, як це було зазначено в Мінських угодах. Але я вважаю, що території повинні бути очищені від ополченців", - говорить Ханс Блікс.

Докладніше про перспективи введення миротворців на Донбас читайте в матеріалі "Апостроф": "Два варіанти для Донбасу: що Волкер і Сурков обговорювали на секретних переговорах".