RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Причин каятися перед РПЦ немає: опубліковано повний текст листа патріарха Філарета головному церковнику Путіна

Глава Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет (Денисенко) ніколи не звертався до Російської православної церкви (РПЦ) з проханням про помилування.

Про це повідомив прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря), передає "Інтерфакс-Україна".

"Патріарх Філарет не звертався до патріарха Кирила і єпископату Російської православної церкви з проханням помилувати його та повернути до Церкви (...) Поширюється провокаційна інформація, яка не відповідає дійсності. Патріарх Філарет ніколи не направляв і не буде направляти на адресу Російської православної церкви, патріарха Кирила чи когось іншого прохання про помилування. Ніколи патріарх Філарет ніяких листів, заяв або звернень такого змісту не направляв, не спрямовує і направляти не буде", - зазначив архієпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, патріарх Філарет не вважає себе винним у порушенні канонів за тими звинуваченнями, за якими його в 1997 році РПЦ піддала анафемі.

"Тобто він цю анафему, так само, як і попередню у 1992 році заборону в служінні і виверження з священного сану, не визнає дійсними. Бо той, хто не визнає ніякої вини у тих порушеннях, які йому були приписані Російською православною церквою, - він, відповідно, і не може просити ні у кого пробачення або покаятися, або просити його помилувати і, тим більше, просити приєднати його до Російської церкви", - каже архієпископ.

Нагадаємо, сьогодні, 30 листопада, на Архієрейському Соборі, який проходив у Москві, заслухали нібито звернення Філарета (Денисенка) від 16 листопада з проханням пробачити його і повернути в лоно канонічної Церкви-Матері". Зазначалося, що Собор "із задоволенням сприймає" це звернення "як крок до подолання розколу та відновлення церковного спілкування з боку тих, хто відпав від єдності з канонічною Українською православною церквою".

Також архієпископ Євстратій опублікував копію листа патріарха Філарета до патріарха Кирила.

Як повідомляв "Апостроф", Архієрейський собор у Москві офіційно визнав незалежність УПЦ МП від РПЦ.