RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні заявили про вбивство НАБУ: розгорається гучний скандал

В Україні розгорається скандал навколо ситуації з НАБУ.

Про це повідомив народний депутат Сергій Лещенко.

У четвер, 7 грудня, депутати Верховної Ради будуть голосувати за законопроект, який дозволяє звільняти директора НАБУ без аудиту.

"Триває вечір "Пробий дно багато разів". Отже, голосування за закон про вбивство НАБУ буде вже завтра, в четвер. Станом на зараз вони збираються йти по тій же схемі, як голосували за закон про генпрокурорство Луценко: в один день за включення до порядку денного, за основу і в цілому. доведуть до кінця - залежить від нашої активності", - написав він.

Скандал навколо НАБУ досяг США. Так, голова Центру Байдена при Пенсільванському університеті і колишній заступник помічника міністра оборони США з питань України, Росії та Євразії Майкл Карпентер заявив, що рекомендуватиме скоротити урядову допомогу США Україні, якщо Рада проголосує закон про парламентський контроль над антикорупційними органами.

"У разі, якщо Верховна Рада проголосує за звільнення глави Антикорупціонного комітету і голови НАБУ, я порекомендую скоротити всю урядову допомогу США Україні, включаючи допомогу в сфері безпеки. Це ганьба", - написав у своєму Twitter Майкл Карпентер.

У мережі емоційно відреагували на заяву Майкла Карпентера.

Як відомо, народні депутати Артур Герасимов і Максим Бурбак подали проект закону, за яким можна звільнити директора НАБУ без аудиту.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що весь апарат агентів НАБУ на сьогоднішній день поза законом, а під час роботи вони використовують контрабандну техніку, а також незаконно співпрацюють з "іноземними агентами".

На що в ФБР відповіли Луценко, що співробітники Бюро працюють з НАБУ в межах певних Меморандумом про взаєморозуміння, підписаним в червні 2016 року, передає Голос Америки.

"ФБР дотримується законів України і ніколи не працює за межами певними Меморандумом про взаєморозуміння", - відзначають в ФБР.

Як сказано в заяві, співробітники ФБР працюють з НАБУ на тимчасовій, ротаційній основі з метою підтримки відносин між сторонами і не є оперативним агентами.

"Будь-які заяви про зворотне - помилкові", - зазначає американське бюро.

Відзначимо, європейська служба зовнішніх дій у вівторок, 5 грудня, поширила заяву за підписом спікера Майї Косьянчич про ситуацію в сфері боротьби з корупцією в Україні. У заяві Євросоюз вперше чітко зайняв сторону НАБУ в конфлікті між українськими правоохоронними органами і поклав провину за загострення на Генеральну прокуратуру.

Читайте докладніше в матеріалі "Апострофа": "Діалог глухих і німих: Європа роздратована і готова позбавити Україну серйозних грошей".