RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Путін вторгнеться до Польщі, а НАТО потрібно захопити Калінінград: в США озвучили ймовірний сценарій війни проти РФ

Російський президент Володимир Путін рано чи пізно може піти на захоплення Польщі і країн Балтії і в цьому випадку НАТО потрібно буде нанести удар по Калінінграду.

Про це пише відставний капітан ВМС США Джеррі Хендрікс в матеріалі для видання National Review.

"Після вторгнення Путіна в Прибалтику" американцям доведеться перевозити техніку і війська в Європу через Атлантичний океан. Польща стала б ідеальним місцем для розгортання сил з урахуванням наявності глибоководного порту в Гданську і близькості до прибалтійського фронту. Але є одна проблема – за таких умов армія США не зможе дістатися до Польщі", - зазначає військовий.

В даному контексті Хендрікс згадує про Калінінград, який відрізаний від решти Росії невеликим трикутником між Польщею і Литвою. Саме тут встановлені системи обмеження і заборони доступу і маневру, включаючи комплекси С-400 і "Іскандер". За словами військового у відставці, успіх сил НАТО і США щодо відображення російської атаки полягає у тому, щоб "лопнути цей зосереджений в Калінінграді міхур, який обмежує пересування".

Хендрікс зазначає, що основним завданням для США і НАТО повинно стати збереження доступу до портів Прибалтики та Польщі. Тому при ударі по Калінінграду потрібна перевага у вогневій потужності, яка змусить російські війська витрачати ракети швидше, ніж заповнювати запаси. Для цього альянсу знадобляться маленькі, але швидкі ракетні катери, дизель-електричні підводні човни і штурмовики п'ятого покоління, які можуть піти від С-400.

"Якщо Калінінград вдасться нейтралізувати, то союзні війська зможуть почати стрімке переміщення зброї, людей і продовольства в порт Гданська, який є ключовим фактором для успіху НАТО", - йдеться в статті.

Також Хендрікс зазначає, що порт в Гданську дозволить американським кораблям швидко розвантажитися і поплисти до того, як Калінінград зможе поповнити боєприпаси. На користь зіграє і близькість його розташування до Прибалтики.

"Коли Путін прийде, - а очевидно, що він збирається прийти, - союзникам буде потрібно швидко відповісти, щоб не дати йому закріпити свої перемоги і поставити нас перед фактом. У Північній Європі Калінінград і Гданськ - два ферзя на шаховій дошці. НАТО має бути готовим захищати свого ферзя і усунути ферзя Путіна ", - резюмує Хендрікс.

За матеріалами Сегодня

Раніше аналітики приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor відзначали, що в зоні ризику російської агресії знаходяться Балтія, Балкани, Центральна і Південна Європа. Детальніше про це читайте в матеріалі на "Апострофі" - Не лише Україна: приватна розвідка США назвала цілі Кремля в Європі.