RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

ПАРЄ прийняла нову резолюцію по Криму і Донбасу: Росії серйозно дісталося

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію про наслідки війни в Україні, в якій звинуватила Росію в окупації Криму та депортації населення.

Про це повідомляє УП.

Резолюція отримала абсолютну підтримку в залі (56 голосів за, 0 проти, 10 утрималися). Були схвалені всі поправки, спільно запропоновані українськими делегатами.

В тому числі, ПАРЄ привітала ухвалення Україною закону про реінтеграцію Донбасу ( "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях").

Варто відзначити те, що ПАРЄ відійшла від усталеної норми про "анексію Криму" Російською Федерацією. На пропозицію представників України, тепер йдеться про "окупацію Криму і спробу анексії".

Також важлива норма стосується переслідувань українців і кримських татар на окупованому півострові. ПАРЄ вважає, що російська політика є порушенням конвенції ООН, яка забороняє депортацію.

"Російську політику необхідно розглядати як порушення статті 49 Женевської конвенції VI, відповідно до якої масове примусове переселення, а також депортація осіб з окупованої території... заборонена, незважаючи на мотивацію цих дій", - йдеться в рішенні.

Раніше в Раді Європи зробили скандальну заяву щодо повернення Росії в парламентську асамблею.