RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Глава ГПУ пояснив, чому Гужва зміг виїхати з України

Генпрокурор Юрій Луценко під час брифінгу розповів журналістам, як головному редактору видання "Страна.ua" Ігорю Гужві вдалося втекти за кордон.

Про це повідомляє УНІАН.

Луценко зазначив, що проти Гужви відкрили дві кримінальні провадження, які розглядаються в судах.

"Прокурор завчасно подав клопотання про продовження запобіжного заходу. Гужва є фігурантом двох кримінальних проваджень: перше про вимагання 10 тисяч доларів, і по цій справі у нього забрали паспорти, але суд прийняв рішення про заставу в кілька тисяч гривень. Таким чином, паспорти йому були повернуті. Інша справа про несплату податків в особливо великих розмірах ще в грудні знаходилося на завершальній стадії - стадії дебатів. А це означає, що стадія судового слідства завершена, і прокурор не може подавати письмові клопотання", - говорить глава ГПУ.

За його словами, адвокати журналіста навмисно затягували хід судового розгляду.

"Тим не менш, в ході дебатів прокурор наполіг на необхідності продовження запобіжного заходу, яка в той час закінчувалася приблизно через місяць. Але суддя в той день не відреагувала на усне клопотання прокурора. Після цього сторона захисту в той же день заявила, що не готова до дебатів, і засідання було перенесено. Після цього пройшло 4 або 5 засідань, які зривали або адвокати Гужви, або сам обвинувачений. Таким чином, Гужва ганебно, як боягуз, втік з етапу судових дебатів", - сказав генпрокурор.

Як каже Луценко, ГПУ буде клопотати про подання Гужви в міжнародний розшук.

"І сподіваюся, що ця інформація покаже їм відсутність будь-яких політичних переслідувань і що мова йде про виключно економічних, загальнокримінальних злочинах у вигляді вимагання", - підкреслив генеральний прокурор.

Нагадаємо, Ігоря Гужву підозрюють у вимаганні у народного депутата від Радикальної партії Дмитра Лінька 20 тисяч доларів.

Як повідомляв "Апостроф", Гужва заявляв, що з отриманням політичного притулку в Австрії йому допомагає Андрій Портнов.