RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Опубліковані нові резонансні документи щодо здачі Криму Росії

Остаточне рішення про "здачу Криму" і виведення українських військ з півострова було прийнято 23 березня 2014 року на засіданні РНБО України.

Про це заявив адвокат Віктора Януковича Віталій Сердюк, посилаючись на протокол допиту тодішнього виконуючого обов'язки міністра оборони України Ігоря Тенюха, опублікувавши його на своїй сторінці в Facebook.

Після захоплення штабу ВМС на засіданні РНБО 23.03.2014 я доповів обстановку в Криму і про результати розгортання ЗСУ в районі Широкого Лану і жорстко виступив з пропозицією йти на прорив у Крим", - цитує словами Тенюха Сердюк.

У відповідь тодішній тимчасово виконуючим обов'язки глави Адміністрації президента Сергій Пашинський сказав: "З Міністром все ясно, він хоче війни, заслухаємо інших членів".

Потім висловився, Степан Полторак, який в той час був командуючим Національною гвардією: "Я пропоную з гордо піднятими прапорами виводити наші частини з Криму".

Також Віталій Сердюк опублікував і інший протокол допиту Ігоря Тенюха, який стосувався засідання РНБО від 28 лютого 2014 року.

"Після того, як я озвучив питання про розгортання військ - це викликало великий спротив з боку насамперед Тимошенко Ю. В., яка виступила з запереченням про те, що я не розумію всієї ситуації, що це спровокує Росію і що потрібно дивитися не тільки на Крим, а й на всю Україну", - цитує Тенюха Сердюк.

"Я зазначав присутніх (Голова СБУ, Голова СЗР, начальник ГШ, міністр внутрішніх справ) на тому, що необхідно створити урядову комісію, представники якої повинні вилетіти в Крим і звідти кермувати процесами, які відбуваються на півострові. У відповідь Яценюк А. П. сказав, що цього недоцільно робити, оскільки таких представників заарештують в Криму", - сказав Тенюх, згідно з опублікованим документом.

"...наголошував і наполягав на розгортання військ на південь, північ і схід, але мене ніхто не підтримав", - зазначив колишній виконуючий обов'язки міністра оборони.

Як повідомляв "Апостроф", раніше була опублікована стенограма засідання РНБО від 28 лютого 2014 року з приводу подій у Криму.