RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Миротворці на Донбасі: в Україні вказали на ряд складнощів, пов'язаних з Кремлем

Росія зможе заблокувати появу на Донбасі миротворців ООН і це можливо тільки через компроміс з нею.

Про це розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський "Апострофу".

"Росія не визнає себе учасницею цього конфлікту і буде намагатися накласти вето на пропозицію про миротворчу операцію. Але навіть якщо вдасться протягнути його через Радбез ООН, то стоїть завдання доставити миротворців на Донбас, адже ми говоримо, що потрібно розгорнути місію на всій окупованій території і взяти під контроль кордон між Росією і Україною. Потрапити туди місія може або через Донбас, або через територію Росії, де її просування, природно, буде заблоковано Кремлем. Тому, критикуючи [спецпредставника Госдепа США по Україні] Курта Волкера за слова про те, що необхідно домагатися згоди Росії на введення миротворців, потрібно пам'ятати: від Москви дійсно залежить їх поява там, хочемо ми цього чи ні", - пояснив він.

Сунгуровський також зазначив, що важко зараз визнати Росію винною в недотриманні Мінська, оскільки позиція ОБСЄ, наприклад, полягає в тому, що навіть у відповідь вогонь ВСУ є порушенням перемир'я.

Експерт вважає, що тільки через зміну підходів ООН до формату миротворчих місій, вдасться зробити місію ефективною. Вона повинна мати широкі повноваження для використання сили і примусу сторін до миру, вважає Сунгуровський.

"Хотілося б вірити, що така зміна підходів в кінці кінців торкнеться і України. Адже, незважаючи ні на які Мінські домовленості, які спочатку були мертвонародженим документом, досягти вирішення ситуації можна тільки через миротворчу місію", - заявив він.

Читайте докладніше думку Миколи Сунгуровського - Все закінчиться договорняком: сценарій відходу Росії з Донбасу.