RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В Україні вказали на причетність Польщі до підпалу угорського центру на Закарпатті

У підпалі офісу "Товариства угорської культури Закарпаття" в Ужгороді могли брати участь двоє польських членів ультраправої націоналістичної організації "Фаланга".

Про це, посилаючись на постанову слідчих Ужгородського міськрайонного суду, повідомляє портал PolUkr.NET.

"Слідчий зазначає, що в ході проведення слідчо-розшукових дій встановлено, що до скоєння вищевказаного кримінального злочину можливо причетні громадяни Республіки, а саме: Marglewski Adrian, житель м Краків, і Szymkowiak Tomasz Rafal, житель м Бидгощ" - йдеться в постанові .

Профілі Марглевського і Шимковяка в соціальній мережі Facebook вказують на їх інтерес до ЗМІ відомої польської ультраправої організації "Фаланга" - сайтам Xportal.pl і Xradio.pl. Шимковяк є редактором Xradio.pl. Також відомо, що Марглевський перебуває в складі стрілецької самостійної частини 2039 (SJS 2039), в якій є чимало "фалангістів".

Крім того, є відомості про те, що Марглевський брав участь в антиамериканської демонстрації "Фаланги" в Кракові, яка сталася 4 липня 2015 року. SJS 2039 також, за інформацією волонтерської ініціативи "Російська V колонна в Польщі" (RVKP), контролюється симпатиками не тільки "Фаланги", але й іншої проросійської організації - незареєстрованої партії "Зміна" (Zmiana).

Нагадаємо, що раніше голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль стверджував, що офіс "Товариство угорської культури Закарпаття" намагалися підпалити праворадикали однієї з країн Євросоюзу, які воювали на Донбасі в рядах бойовиків.