RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Їй все сходило з рук: в Україні зробили гучну заяву щодо Савченко та її покровителів

Народний депутат Надія Савченко, яку звинувачують у підготовці кривавих терактів в урядовому кварталі Києва та силового повалення влади, ще під час навчання на льотному факультеті у військовому училищі мала покровителів.

Про це "Апострофу" заявив заступник голови Служби безпеки України (СБУ) в 2014-2015 роках Віктор Ягун.

"Ті, хто більш глибоко розбирався в фігурі Надії Савченко, уже в той момент (її повернення з Росії, - ред.) розуміли, що до неї є багато запитань, у тому числі щодо її перебування в полоні", - сказав він.

За словами Ягуна, тоді все виглядало досить штучно, все було зосереджено саме на Савченко, і справа не тільки в піарі.

"Насправді фігура Надії Савченко - досить дивна. І її історія починається не в 2014 році, після того, як її схопили в полон, а раніше... Як заявила недавно на одному телеефірі її сестра Віра, Надія дуже мріяла стати льотчицею і навіть написала лист Анатолію Гриценку, який у той час був міністром оборони (займав цю посаду в 2005-2007 роках - ред.), і він допоміг їй потрапити до військового училища", - сказав він.

Ягун додав, що, за словами офіцерів, які служили разом з Савченко, було дуже багато дивних збігів. Так, вона завжди виходила за допустимі рамки, на відміну від інших курсантів, тому неодноразово були моменти, коли керівництво було готове прийняти рішення про її виключення.

"Разом з тим, з невідомих причин, хтось дзвонив зверху (деякі люди говорили, що це була Адміністрація президента (Віктора Ющенка - ред.), і одномоментно вирішувалися всі питання. Можливо, це був Гриценко, можливо, були й інші покровителі, але в інтернеті можна знайти відео, яке свідчить, що вона була членом молодіжної організації, яка мала стосунок до Соціал-демократичної партії (об'єднаної), [одним з лідерів якої був Віктор Медведчук]. Це відео за 2006 рік свідчить про те, в коло яких інтересів вона входила в ті часи", - сказав він.

Екс-заступник глави СБУ зазначив, що є питання, як Савченко, будучи штурманом авіації, потрапила в обмежений контингент українських миротворців в Ірак, де стала учасником бойових дій.

Крім того, під час Майдану вона не стільки була на боці активістів, скільки з'являлася на боці військ, вела якісь переговори. Також всі пам'ятають, яким чином Савченко потрапила в полон, як загинули хлопці, які намагалися її витягти, уточнив Ягун.

"Ці "золоті верби", які за нею росли, давали підстави зрозуміти, що вона не така вже проста людина. Після звільнення наших людей з полону з ними потім працює контррозвідка, а тут офіцер, яка тривалий час перебувала в руках ФСБ, і з нею ніхто не працював. Тобто хтось підставив президента. Тому що відразу після аеропорту везти її до нього і підписувати указ про присвоєння звання Героя України..."- підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Всі бояться сказати, хто стоїть за Савченко, а Порошенко зробив помилку - екс-заступник голови СБУ.