RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Битва розвідок США і Росії: на Заході спрогнозували гучні шпигунські скандали

Обопільна висилка дипломатів з Росії та США може активізувати діяльність агентів, які не користуються дипломатичним імунітетом, що згодом стане причиною виникнення шпигунських скандалів.

Про це йдеться в матеріалі віце-президента департаменту тактичного аналізу приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Скотта Стюарта, текст якого є в розпорядженні "Апострофа".

"Для контррозвідки висилка дипломатів полегшить роботу. Російським і американським контррозвідувальним службам необхідно буде моніторити на 60 осіб і на один об'єкт менше, тобто вони можуть перенаправити свої сили (агентів, групи спостереження та технології) на інші пріоритети: зможуть більш ретельно контролювати вже встановлені об'єкти і більш активно полювати за агентами, які не користуються дипломатичним імунітетом", - йдеться в матеріалі.

Стюарт відзначає, що розвідувальна і контррозвідувальна діяльність буде підживлювати сама себе. При цьому він не виключає, що Росія пішла на отруєння Сергія Скрипаля, щоб послати сигнал чинним розвідникам про те, що в разі зради їх ніщо не врятує.

"Як тільки агенти-нелегали активізують свою діяльність, а контррозвідувальні служби отримають більше засобів для полювання за ними, все більше і більше з них, ймовірно, буде викрито й затримано. Як і у випадку з операцією США в 2010 році, спрямованою на припинення російської розвідувальної діяльності за участю офіцерів-нелегалів, ці арешти, швидше за все, стануть надбанням широкої громадськості й майже напевно закінчаться шпигунськими обмінами", - зазначає аналітик.

Говорячи про битву розвідок РФ і Заходу Стюарт відзначає, що їхні положення різні. На його думку, Захід має перевагу в технічному шпигунстві. При цьому російські агенти мають перевагу в контррозвідувальних операціях всередині країни.

"Західні розвідники мають грати за "московськими правилами" в російському тилу, в той час як росіяни на Заході мають відносну свободу", - резюмує Стюарт.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі": Між Росією і Америкою розгорається нова війна, шпигуни готуються до битви - приватна розвідка США.