RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Місія ОБСЄ на Донбасі потрапила в скандал зі зливом інформації спецслужбам Кремля

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ в Україні потрапила в шпигунський скандал, оскільки внутрішні документи місії, ймовірно, потрапили в руки російських спецслужб.

Про це йдеться в розслідуванні телепрограми FAKT німецького телеканалу ARD.

Так, у розпорядженні німецьких журналістів опинилася копія цифрового носія, на якому збережені внутрішні звіти місії про події на окупованих територіях сходу України.

Крім того, в ньому є дані про комунікації заступника голови СММ Александера Гуґа (Alexander Hug). Крім того, носій містить міні-досьє на членів місії. Там описані риси характеру, схильність до вживання алкоголю, фінансове становище, типи жінок їм подобаються тощо.

За даними розслідування FAKT, вся ця інформація була в розпорядженні працівника Федеральної служби безпеки (ФСБ) РФ.

"Розслідування показує, що документи могли бути передані російським агентам від співробітника місії ОБСЄ", - вказують журналісти.

"Зараз ми не можемо сказати точно, що сталося. Нам потрібні подальші деталі", - сказав заступник голови СММ Александер Гуґ.

Заступник глави місії додав, що СММ ОБСЄ серйозно сприймає будь-які загрози безпеці членів місії. В ОБСЄ, за його словами, перевірять цю ситуацію і вживуть необхідних заходів.

Посольство РФ в Берліні на запит журналістів відповіли, що надання інформації з цього питання - поза їхньою компетенцією.

Близько 700 міжнародних спостерігачів задіяні зараз в місії ОБСЄ, яка працює в Україні з березня 2014 року. Загалом, місія налічує майже 1200 співробітників, серед яких чимало місцевих на посадах перекладачів, радників і адміністративного персоналу.

Як повідомляв "Апостроф", ОБСЄ опублікувала фото військової техніки бойовиків на Донбасі.