RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Нові санкції США проти Росії: названа важлива дата

Санкції США проти Росії, пов'язані з отруєнням екс-розвідника Сергія Скрипаля та його дочки, офіційно вступлять в силу в понеділок, 27 серпня.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому в п'ятницю, 24 серпня, в Федеральному реєстрі США.

"Державний департамент визначив, що уряд Російської Федерації використовував хімічну зброю, порушуючи міжнародне право/смертельне хімічну зброю проти власних громадян", - йдеться в повідомленні.

Відповідно до закону про контроль за хімічною та біологічною зброєю від 1991 року уряд США зобов'язаний застосувати набір з п'яти видів санкцій - припинення надання іноземної допомоги, припинення поставок озброєнь і фінансування для закупівлі зброї, відмова в американських держкредітах і заборона експорту в Росію товарів і технологій, чутливих з точки зору національної безпеки США.

Відзначається, що Держдепартамент США вирішив заборонити експорт в Росію товарів і технологій, які контролюються американськими регуляторами за критерієм "Національна безпека" (це, наприклад, підводні апарати, деякі газові турбіни, каліброване обладнання тощо).

Втім, і в подальшому будуть видаватися ліцензії на експорт до Росії товарів і технологій, необхідних для забезпечення безпеки цивільної пасажирської авіації. Стовідсоткові "дочки" американських корпорацій в Росії зможуть, як і раніше ввозити чутливі товари. Ніяких змін не буде для "комерційних кінцевих користувачів" американських продуктів в Росії, якщо мова йде про чисто цивільне використання.

Реальна заборона стосуватиметься тільки російських державних підприємств (що належать державі або фінансованих нею), які більше не зможуть отримувати американські товари і технології, зафіксовані в торговій номенклатурі США ознакою "національна безпека".

Додамо, що другий етап санкцій буде введений через 6 місяців, якщо Росія не виконає вимоги, пов'язані з припиненням використання хімічної зброї.

Нагадаємо, що Москва заперечує причетність до отруєння Скрипалів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що у Путіна придумали відповідь США на нові санкції.