RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Рада зробила перший крок до тотальної українізації: подробиці

Верховна Рада прийняла за основу законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (№5670-д).

За відповідне рішення проголосував 261 народний депутат.

Документ вводить сертифікацію рівня володіння українською мовою державними чиновниками. Перевіряти рівень володіння українською мовою буде Національна комісія зі стандартів державної мови.

Проектом закону також пропонується ввести посаду уповноваженого із захисту державної мови, якого призначатиме і звільнятиме Кабінет міністрів.

Крім того, законопроект прирівнює спроби введення в Україні офіційної багатомовності до повалення конституційного ладу. А за приниження державної мови пропонується ввести штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень) або арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі до 3 років.

Також нардепи мають намір передбачити в законі "Про освіту", що з 2025 року мовою зовнішнього незалежного оцінювання є українська мова, крім ЗНО з іноземних мов.

Як повідомляв "Апостроф", комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я підтримав постанову про звернення до Кабінету міністрів щодо звільнення виконуючого обов'язки міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та заступника міністра Олександра Лінчевського.