RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Названо точну дату надання Томосу українській церкви

Вселенський патріарх Варфоломій передасть Томос про автокефалію Української православної церкви особисто обраному предстоятелю об'єднаної Православної церкви в Україні 6 січня 2019 року.

Про це заявив глава інформаційного управління УПЦ-КП архієпископ Євстратій (Зоря), повідомляє "BBC Україна".

"Томос вселенського патріарха повинен бути вручений предстоятелю 6 січня", - сказав архієпископ Євстратій в четвер.

Він зазначив, що 6 січня в Константинополі "повинна бути здійснена божественна літургія, співслужіння Вселенського патріарха і предстоятеля (помісної церкви), і після цього йому буде вручено Томос".

Говорячи про об'єднавчий соборі, архієпископ зазначив, що ієрархи УПЦ-КП прийдуть на собор 15 грудня. Кожен візьме з собою двох людей: одного клірика і одного ченця або мирянина.

За його словами, УПЦ-КП уже на соборі представить свого кандидата на верховенство в помісній церкви.

"У нас є єдина пропозиція щодо кандидатури, яку запропонують собору", - сказав речник УПЦ-КП.

Він зазначив, що голосування на соборі буде таємним.

Також архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив, що комісія представників православних церков України, яка веде підготовку до об'єднавчого собору, розглянула проект статуту майбутньої помісної церкви.

"Ми пройшли по проекту статуту, який був запропонований від Синоду Вселенського патріархату. Дискутували, деякі речі збережені, деякі речі змінені, кілька відкинуто", - сказав прес-секретар УПЦ-КП.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", у четвер, 13 грудня, екзархи Вселенського патріархату провели першу в історії літургію в Андріївській церкві Києва.